Тепер назва продукту охороняється на національному рівні, що відкриє можливості її охорони й на міжнародному рівні в майбутньому.
Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій (УКРНОІВІ/IP офіс) зареєстрував географічне зазначення (ГЗ) Мед степовий Фрумушика.
Заявником реєстрації виступила громадська спілка “Агро-еколого-рекреаційний кластер “Фрумушика-Нова” у Тарутинському районі Одеської області (Бессарабія). До 1946-го року на цих теренах існувало село Фрумушика-Нова, яке було знищене радянською владою у зв’язку з облаштуванням військового полігону. Власне, цими факторами і обумовлена назва ГЗ.
Нове ГЗ захищає натуральний квітковий або падевий мед (тобто вироблений бджолами методом збору та переробки нектару) дикої степової флори Тарутинського степу.
Він має брунатно-жовтий, із зеленуватим відтінком, колір. Пахне білими фруктами, сухою травою та воском. Смак – також яскравий, з нотками білих фруктів, яблука, груші, з невеликою кислотністю та гірчинкою післясмаку.
Територія, на якій виробляється Мед степовий Фрумушика, характеризується поєднанням кліматичних, біологічних та людських факторів, які обумовлюють її унікальність. Адже наявність у минулому на території Тарутинського степу військового полігону з великою охоронною зоною створила умови, подібні до природних вимог степової екосистеми з відсутністю оранки. Неподалік збереглися ділянки степової рослинності з байрачними лісами та чагарниками.
В Тарутинському степу налічується понад 650 видів судинних рослин, з яких понад 30 внесені у регіональну, національну та міжнародну Червоні книги. Тут присутня велика кількість лікарських та медоносних рослин. Зокрема, це:
Бджільництво на Бессарабії має довгу історію та традиції, підґрунтям для яких є певна кількість факторів:
Всі процеси виробництва Меду степового Фрумушика (підготовка вуликів, перевірка стану здоров’я бджолосімей, розміщення пасік, відбір рамок, відкачування, відстоювання, фільтрація, фасування та зберігання тощо) чітко регламентовані та відбуваються виключно у межах означеної зони.
Нагадаємо, окрім бджільництва, цей регіон славиться іншими продуктами та традиційними ремеслами, які є виразом унікальності та автентичності регіону. Зокрема, раніше були зареєстровані ГЗ Вино Фрумушика та Баранина Фрумушика.
Довідково:
Географічне зазначення – це можливість захистити традицію, підтвердити якість, підвищити впізнаваність продукції на ринку. Для регіонів – це інструмент культурного позиціонування, економічного зростання та туристичної привабливості.
Реєстрація ГЗ дозволяє:
Читайте також:
В Україні з’явилися нові географічні зазначення: баранина та вино Фрумушика
Географія Незалежності: звідки родом українські географічні зазначення
Коментарів немає