Preloader Image
office@nipo.gov.ua
  • Українська
  • English
  • Стартували секторальні обговорення проєкту Національної ІР стратегії – у фокусі інноваційна екосистема та економіка ІВ
    17 Травня 2024 Коментарів немає Irena

    Стартували секторальні обговорення проєкту Національної ІР стратегії – у фокусі інноваційна екосистема та економіка ІВ

     

    В ІР офісі стартували секторальні обговорення проєкту Національної стратегії розвитку сфери інтелектуальної власності, над підготовкою якої працюють національні та міжнародні експерти. 

     

    Національна стратегія розробляється за ініціативи Міністерства економіки України в межах реалізації Меморандуму про взаєморозуміння між Мінекономіки та Всесвітньою організацією інтелектуальної власності (ВОІВ) щодо співробітництва у сфері інтелектуальної власності.

     

    17 травня 2024 року в онлайн-форматі відбулося секторальне обговорення блоку “Інноваційна екосистема та економіка інтелектуальної власності”, до якого долучилося близько 40 учасників.

     

    Ми продовжуємо обговорювати ключові положення проєкту Національної стратегії розвитку ІР сфери не лише з українськими та міжнародними експертами і фахівцями в ІР сфері, але й з широким колом стейкхолдерів, аби у підсумку розробити максимально дієвий та ефективний документ. На цьому наголосила очільниця ІР офісу Олена Орлюк, відкриваючи перше секторальне обговорення:

     

    Ми хочемо почути думки, рекомендації та побажання не лише представників сфери інтелектуальної власності, а й науковців, освітян, представників інноваційного середовища, юристів, економістів, бізнесу, громадськості для того, щоб максимально повно відобразити проблеми, які гальмують розвиток інноваційної екосистеми та економіки інтелектуальної власності. Стрімкий технологічний розвиток у світі породжує нові виклики. Тому стратегічний документ, який розробляється, має відповідати не лише на поточні запити, а й на ті питання, які зараз вирішуються на глобальному рівні”.

     

    Олена Орлюк додала, що фінальний варіант проєкту Національної стратегії буде презентуватися під час Генеральної асамблеї ВОІВ влітку 2024 року в межах звітування по впливу війни на українську сферу інтелектуальної власності, інноваційне та креативне середовище. А також проєкт Національної стратегії, після його опрацювання Міністерством економіки як проєкту урядового акту, буде представлено для громадського обговорення.

     

    Детальніше про проблеми, які будуть висвітлені у блоці “Інноваційна екосистема та економіка інтелектуальної власності”, розповіла начальниця департаменту розвитку інновацій ІР офісу Ольга Кронда.

     

    Які є проблеми державного регулювання діяльності щодо використання прав на об’єкти інтелектуальної власності (ОІВ) та трансферу технологій? Спікерка окреслила такі:

     

    • не достатньо врегульовано питання належності майнових прав інтелектуальної власності на об’єкти права ІВ, створені у зв’язку з виконанням трудового договору (контракту);

     

    • відсутність програм підвищення кваліфікації у сфері ОІВ та трансферу технологій;

     

    • несприятливі умови для створення стартапів та спін-оффів в Україні;

     

    • існуюче нормативно-правове поле створює перешкоди для розвитку державно-приватного партнерства у сфері використання прав на ОІВ та трансферу технологій;

     

    • чинне законодавство не сприяє розвитку людського капіталу у сфері використання прав на ОІВ та трансферу технологій;

     

    • не врегульовано питання створення та впровадження прав на ОІВ у різних галузях.

     

    Детальніше зі стратегічними цілями, які направлені на розв’язання проблем, можна ознайомитись у презентації.

     

     

    Начальниця департаменту з економічних питань інноваційного розвитку ІР офісу Дар’я Чайка акцентувала увагу на існуючому розриві між розробниками технологій і користувачами чи виробниками продукції із застосуванням цих технологій. Вона закликала наукову спільноту залишати свої пропозиції щодо подолання цього розриву, адже додатком до Національної стратегії буде йти План заходів на її виконання.

     

    Свої пропозиції до цього розділу можна надсилати на електронну скриньку 2024ip.strategy@gmail.com. Будь ласка, у темі листа вказуйте назву блоку – Інноваційна екосистема та економіка ІВ.

     

    Нагадаємо, що у понеділок, 20 травня 2024 року, о 14:00 відбудеться друге секторальне обговорення проєкту Національної стратегії розвитку сфери інтелектуальної власності до 2030 року. У фокусі уваги – блок “Авторське право і суміжні права”.

     

    Читайте також:

     

    ВОІВ підтримує Україну у розробці Національної стратегії інтелектуальної власності: підсумки сесії “IP Strategy: WIPO for Ukraine”

     

    Під час World IP Day презентовано концепцію проєкту Національної стратегії розвитку сфери інтелектуальної власності

    Irena
    Irena
    administrator

    Коментарів немає