Preloader Image
office@nipo.gov.ua
  • Українська
  • English
  • Задача трьох тіл: ШІ, реклама та права інтелектуальної власності – представник IP офісу Дмитро Дорошенко долучився до фестивалю реклами Ukrainian Creative Stories
    03 Червня 2024 Коментарів немає Irena

    Задача трьох тіл: ШІ, реклама та права інтелектуальної власності – представник IP офісу Дмитро Дорошенко долучився до фестивалю реклами Ukrainian Creative Stories

     

    ІР офіс працює над сприянням розвитку креативних індустрій в Україні, зокрема такого сектору креативної економіки, як реклама і маркетинг. 

     

    Начальник відділу розвитку креативних секторів економіки ІР офісу Дмитро Дорошенко взяв участь в семінарській програмі, організованій Всеукраїнською рекламною коаліцією, – дводенному фестивалі реклами Ukrainian Creative Stories, що відбувся 30-31 травня 2024 року в столичному Будинку художника.

     

    У перший день фестивалю представник ІР офісу долучився до панельної дискусії “Задача трьох тіл: ШІ, реклама та права інтелектуальної власності”. Під час дискусії спікери висвітлили не тільки питання балансу між можливостями штучного інтелекту і дотриманням прав творця, але й аспекти охорони персональних даних і захисту прав людини.

     

     

    “Випадки на кшталт використання за допомогою ШІ зображення української моделі з метою просування російської пропаганди говорять зокрема й про те, що законодавцям у світі час активніше взятися за розробку концепції image rights як охоронюваного об’єкту”, – переконаний Дмитро Дорошенко.

     

    За його словами, сам феномен image rights (іміджеві права) розвивається вже років сорок, хоча останнім часом цей розвиток сповільнився. І якщо раніше цим інструментом користувалися здебільшого селебрітіс, сьогодні ми маємо зокрема рішення суду Франції, згідно з яким право захищати власну зовнішність, голос і подобу від недобросовісного використання має кожна людина. В умовах поширення діпфейків ця концепція повинна стати на заваді таким порушенням.

     

    Також в панельній дискусії взяли участь представниця Publicis Groupe Ukraine Олена Андрієнко, CEO IAB Україна Анастасія Байдаченко і юридичний консультант з розвитку правового регулювання штучного інтелекту при Міністерстві цифрової трансформації України Олег Дубно.

     

    Питанням штучного інтелекту безпосередньо в діяльності рекламних агентств був присвячений виступ Дмитра Дорошенка під час другого дня фестивалю. Зокрема, у його доповіді йшлося про відповідальне і безпечне використання генеративного штучного інтелекту при створенні рекламного контенту і ті можливості, які на сьогодні надає рекламним агенціям ст. 33 Закону України “Про авторське право і суміжні права”, тобто право особливого роду на згенеровані ШІ об’єкти.

     

    “Хоча в світі ШІ це тренд, рекламодавець, що покладається на згенерований контент, залишається вразливим через відсутність правової охорони на генеровані постери, рекламні ролики і тексти, якими б принадними вони не були. В Україні на сьогодні рекламодавець більш захищений. І хоча реальна практика щодо sui generis ще не сформована, саме у вас є можливість її сформувати. Проте основними порадами в цьому контексті будуть – достеменне вивчення умов, на яких розробник генератора надає вам право використовувати цей контент, і – додавання якомога виразнішого власного творчого внеску до згенерованих об’єктів, які ви використовуєте у рекламі”, – зазначив представник ІР офісу.

     

     

    Фото: Ukrainian Creative Stories.

     

    Читайте також:

     

    Про штучний інтелект і NDA: доступні всі подкасти курсу “Основи авторського права в креативних індустріях”

     

    Як штучний інтелект змінює IP-сферу: результати дослідження IP Australia 

    Irena
    Irena
    administrator

    Коментарів немає