Preloader Image
office@nipo.gov.ua
  • Українська
  • English
  • Генеральна Асамблея ВОІВ: українська делегація обговорила пріоритетні напрями співпраці з Хабіпом Асаном, Директором Відділу TDC
    10 Липня 2024 Коментарів немає Irena

    Генеральна Асамблея ВОІВ: українська делегація обговорила пріоритетні напрями співпраці з Хабіпом Асаном, Директором Відділу TDC

     

    Жоден сектор економіки, жодна інституція не убезпечені від наслідків війни. Нещодавні трагічні події в лікарні “Охматдит” та по всій території України показали, що росіян не зупинить ніщо, окрім нашої власної сили та підтримки наших партнерів. 

     

    На цьому наголосила директорка українського ІР офісу Олена Орлюк під час зустрічі української делегації з керівництвом Відділу країн з перехідною та розвиненою економікою (TDC) Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ). Двостороння зустріч відбулась на полях Генеральної Асамблеї ВОІВ, яка триватиме з 9 по 17 липня 2024 року у Женеві (Швейцарія).

     

    Участь у зустрічі взяли представники ВОІВ:

     

    • Хабіп Асан, Директор Відділу TDC;
    • Віраг Халганд, керівник Секції країн CEBS та країн Середземномор’я Відділу TDC;
    • Міхаела Цербарі Сіммонс, проєктний офіцер Секції країн CEBS та країн Середземномор’я Відділу TDC;
    • Касим Величко, асоційований проєктний офіцер Відділу TDC.

     

    Українську делегацію на двосторонній зустрічі представили:

     

    • Олена Орлюк, директорка українського IP офісу;
    • Богдан Падучак, перший заступник директора IP офісу;
    • Владислав Білоцький, заступник директора IP офісу;
    • Інна Дмитренко, начальник відділу співробітництва з національними та міжнародними інституціями у сфері інтелектуальної власності Міністерства економіки України.

     

     

    Олена Орлюк подякувала Хабіпу Асану за надійну підтримку, яку TDC та ВОІВ надають Україні, національному інноваційному розвитку та сфері інтелектуальної власності. А також – за допомогу у розробці Національної стратегії розвитку сфери інтелектуальної власності, зокрема наданні консультацій щодо удосконалення національного законодавства задля розбудови ефективної національної інноваційної екосистеми.

     

    “Ми робимо все можливе для того, щоб Національна стратегія розвитку сфери інтелектуальної власності стала провідним стратегічним документом, який буде прикладом не лише для сфери інтелектуальної власності”, – запевнила очільниця ІР офісу.

     

    Українська делегація також висловила вдячність за сприяння в участі українських фахівців у багатьох корисних проєктах, наприклад, таких як регіональні тренінги щодо патентів та торговельних марок для експертів IP офісів країн-членів групи CEBS ВОІВ.

     

    Олена Орлюк акцентувала на тому, що український ІР офіс глибоко цінує надану допомогу і закликала до продовження цієї співпраці задля підтримки інноваторів, винахідників, креаторів, авторів, бізнесу, які працюють в надзвичайно складних реаліях.

     

    “Ми в українському національному відомстві працюємо над розвитком такої інноваційної інфраструктури, яка би підтримувала винахідників і творців, сприяла збільшенню кількості подачі заявок на об’єкти інтелектуальної власності та підвищувала нашу обороноздатність”, – зазначив перший заступник директора ІР офісу Богдан Падучак.

     

    Він додав, що в умовах російської агресії для збереження тиску на агресора та важливості підтримки України неймовірно важливо залишатися на порядку денному ВОІВ, та висловив вдячність Директору Асану за оновлений Звіт про допомогу та підтримку України:

     

    “Агресивна війна росії проти України вкрай негативно впливає на українську економіку. Звіт ВОІВ, а також наші власні публікації, дослідження та звіти, які презентуються мережею TISC, українською ІР Академією та Центром медіації та посередництва, є яскравим свідченням того, як сфера інтелектуальної власності працює в умовах викликів воєнного часу та які інструменти ІР сфера може запропонувати для того, щоб зменшити негативний вплив цих викликів”.

     

    Серед пріоритетних напрямів співпраці з TDC було окреслено:

     

    • реалізація практичних проєктів, направлених на посилення інноваційного та креативного потенціалу та зменшення негативних наслідків війни, зокрема WIPO IP Management Clinics programme;

     

    • подальший моніторинг та оцінка негативних впливів війни;

     

    • експертна підтримка, зокрема в рамках розробки Національної стратегії розвитку сфери інтелектуальної власності та допомога у розвитку прикладних технологій;

     

    • участь у крос-регіональних навчальних та тренінгових проєктах для підвищення компетенції та обміну досвіду експертів IP офісу.

     

    Також українська делегація закликала до тісної співпраці над проблемою функціонування Зовнішнього Офісу ВОІВ у москві:

     

    “Наша тверда позиція полягає у тому, що країна-терорист не може мати таких привілеїв від ВОІВ”, – резюмувала очільниця українського ІР офісу.

     

    Читайте також:

     

    У Женеві стартувала 65-та серія засідань Асамблей держав-членів ВОІВ: українська делегація виступила із закликом закрити зовнішній офіс ВОІВ у рф

     

    Як зменшити вплив війни на IP сферу: зустріч української делегації з Гендиректором ВОІВ Дареном Тангом

     

    ВОІВ підтримує Україну у розробці Національної стратегії інтелектуальної власності: підсумки сесії “IP Strategy: WIPO for Ukraine”

    Irena
    Irena
    administrator

    Коментарів немає