Preloader Image
office@nipo.gov.ua
  • Українська
  • English
  • Делегації закликають закрити Зовнішній офіс ВОІВ у москві: обговорення під час 65-ї серії засідань Асамблей держав-членів ВОІВ
    10 Липня 2024 Коментарів немає Irena

    Делегації закликають закрити Зовнішній офіс ВОІВ у москві: обговорення під час 65-ї серії засідань Асамблей держав-членів ВОІВ

     

    Сьогодні у Женеві (Швейцарія) в рамках обговорення Переліку рішень, ухвалених Комітетом з питань програми та бюджету (PBC) ВОІВ за п. 9 Порядку денного Асамблей ВОІВ низка делегацій поставила під сумнів доцільність існування та фінансування Зовнішнього офісу ВОІВ у рф.

     

    Питання діяльності та фінансування Зовнішнього Офісу ВОІВ у рф широко обговорювалось протягом минулих засідань PBC та 64-й серії засідань Асамблей ВОІВ торік, і знову опинилося в центрі уваги країн-членів ВОІВ.

     

    Хоча країни-члени ВОІВ поки що не досягли консенсусу ні щодо питання загальної оцінки усіх Зовнішніх офісів ВОІВ, ні щодо конкретного офісу у москві, питання щодо його закриття через агресивну війну росії проти України, фактичну легалізацію порушення прав інтелектуальної власності стейкхолдерів з усього світу в росії та неможливість самого використання результатів діяльності офісу міжнародної організації в країні, ізольованій від світової спільноти власними агресивними діями, є одним із найбільш нагальних на глобальному порядку денному роботи Організації.

     

    Українська делегація вкотре наголосила, що “агресивна війна росії проти України продовжує завдавати глибокої шкоди та руйнувати українську націю, її культурну спадщину, інтелектуальний та творчий потенціал, що вкотре підтверджено у Звіті Міжнародного бюро ВОІВ та засвідчено багатьма авторитетними міжнародними організаціями, зокрема в системі ООН”, – зазначив Богдан Падучак, перший заступник директора IP офісу.

     

    Богдан Падучак апелював до країн-членів ВОІВ та Секретаріату: “Ми вкотре наголошуємо, що російська федерація має зазнати правових наслідки всіх своїх міжнародно-протиправних дій та утисків проти IP спільноти. Тому ми закликаємо до негайного припинення фінансування проєктів у російській федерації та акцентуємо, що єдиним дієвим способом відновлення справедливості може бути лише повне закриття Зовнішнього офісу в москві”.

     

    Негайність вирішення цього питання була підтримана країнами-членами групи CEBS, зокрема Молдовою як координатором групи, а також Хорватією, Польщею, Литвою та іншими країнами, Нідерландами (від імені країн-членів групи В), а також США та Великою Британією.

     

    Країни-члени наголошували на непрозорому фінансуванні, відсутності ефективних показників діяльності цього офісу та концептуальних питань можливості роботи офісу Організації у країні, що систематично порушує основи та принципи Статуту ООН.

     

    Водночас, поки триває пошук формального рішення, делегації країн-членів наголошували, що умову відповідності положенням Правил та процедур ВОІВ не можна ставити вище Місії та Візії ВОІВ, Статуту ООН та самим принципам моралі та людяності.

     

    Питання закриття Зовнішнього офісу ВОІВ у рф буде залишатися на порядку денному Організації, і Україна разом з підтримкою країн-однодумців докладатиме для цього максимальних зусиль, наголошуючи на уже існуючій практиці закриття офісів міжнародних організацій у країні-агресорі, в тому числі досвіді системи ООН”, зазначила Олена Орлюк, директорка IP офісу.

     

    Нагадаємо, що Україну на 65-й серії засідань Асамблей ВОІВ представляють: Міністерство економіки України, Постійне Представництво України при відділенні ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві та представники Українського національного офісу інтелектуальної власності та інновацій (IP офіс).

     

    У колажі використано фото WIPO/Emmanuel Berrod.

     

    Читайте також:

     

    Боротьба з російською дезінформацією на полях Асамблей держав-членів ВОІВ

     

    Обмін досвідом та адаптація української ІР сфери до ринку ЄС: відбулася зустріч керівництва EUIPO та ІР офісу

     

    Генеральна Асамблея ВОІВ: українська делегація обговорила пріоритетні напрями співпраці з Хабіпом Асаном, Директором Відділу TDC

     

    У Женеві стартувала 65-та серія засідань Асамблей держав-членів ВОІВ: українська делегація виступила із закликом закрити зовнішній офіс ВОІВ у рф

    Irena
    Irena
    administrator

    Коментарів немає