Preloader Image
office@nipo.gov.ua
  • Українська
  • English
  • Українська урядова делегація звертається до Генасамблеї ВОІВ через крадіжку росією географічного зазначення “Мелітопольська черешня”
    12 Липня 2024 Коментарів немає Irena

    Українська урядова делегація звертається до Генасамблеї ВОІВ через крадіжку росією географічного зазначення “Мелітопольська черешня”

     

    Українська урядова делегація закликає Генеральну Асамблею Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ), що наразі проходить в Женеві, відреагувати на привласнення росією географічного зазначення “Мелітопольська черешня”. 

     

    12 липня 2024 року федеральна служба з інтелектуальної власності рф (роспатент) на своєму сайті повідомила про реєстрацію позначення “Мелітопольська черешня”. Зокрема, йдеться про те, що “Мелітопольська черешня” стала першим зареєстрованим регіональним брендом так званих нових регіонів рф — географічним зазначенням від Мелітопольського району Запорізької області.

     

    роспатент також закликав представників “рідних територій”, якими вважає Донецьку, Луганську, Запорізьку та Херсонську області, реєструвати свої бренди та інші обʼєкти інтелектуальної власності з метою просування своїх товарів та послуг на ринках, й заявив про те, що надасть усю необхідну допомогу.

     

    Україна неодноразово висловлювала рішучі протести на полях Генеральних Асамблей ВОІВ проти постійних порушень міжнародних стандартів у сфері інтелектуальної власності владою російської федерації. Так, росія продовжує надавати неправдиву інформацію про адреси заявників з тимчасово окупованих територій України через міжнародні системи реєстрацій торговельних марок та промислових зразків.

     

    Голова урядової делегації, заступник Міністра економіки України Віталій Кіндратів, наголосив на недопустимості таких дій з боку росії:

     

    “Дуже складно вживати в одному реченні слова “росія” та “інтелектуальна власність”, бо москва довела, що ніколи не поважала ані права, ані власності, ані здобутки інших. Світова спільнота ніколи не визнає цю крадіжку. Мелітополь буде звільнено і Мелітопольська черешня залишається українською”.

     

    Це — черговий злочин країни-терористки проти національного надбання українців, — зазначила директорка Українського національного офісу інтелектуальної власності та інновацій (ІР офісу) Олена Орлюк, яка також входить до складу урядової делегації:

     

    росія вбиває наших дітей, стирає в попіл наші міста і нашу самоідентифікацію. Те, що роспатент фактично вкрав українське географічне зазначення, — черговий доказ жалюгідності москви. Не маючи свого спадку, вони окуповують, крадуть і приписують собі чужі здобутки”. 

     

    Коли було зареєстровано ГЗ “Мелітопольська черешня” і що це таке

     

    В Україні “Мелітопольська черешня” була зареєстрована як географічне зазначення чотири роки тому в липні 2020 року (реєстр географічних зазначень за посиланням).

     

    Географічне зазначення (ГЗ) це об’єкт інтелектуальної власності, який ідентифікує товар, що походить із певного географічного місця, та підтверджує його відповідність високим стандартам якості. Для того, щоб зареєструвати ГЗ, потрібно пройти низку дозвільних процедур у різних органах (залежно від виду продукту), адже йдеться про високу якість й унікальність продукту та його репутацію.

     

    Країною походження “Мелітопольської черешні” є Україна в межах міжнародно визнаних кордонів.

     

    Отже, своїми діями росія вкотре нівелює будь-які міжнародні зобов’язання та міжнародні угоди, у даному разі у сфері інтелектуальної власності.

     

    Зокрема, Угода про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності (ТРІПС) визначає механізми захисту прав інтелектуальної власності, в т.ч. географічні зазначення, в державах-членах Світової організації торгівлі, до якої також входить росія.

     

    Конвенція про заснування Всесвітньої організації інтелектуальної власності 1967 року, учасницею якої Україна виступила як держава-співзасновниця ООН, ставить за мету сприяння охороні інтелектуальної власності у всьому світі шляхом взаєморозуміння та співробітництва між державами, на основі поваги суверенітету та рівності.

     

    Україна у 2019 році імплементувала норми європейського законодавства в частині правової охорони географічних зазначень на виконання зобов’язань за Угодою про асоціацію з ЄС. Й ГЗ “Мелітопольська черешня”, як і інші географічні зазначення України, було офіційно передано Європейській стороні для отримання правової охорони на території ЄС.

     

    Україна буде використовувати всі юридичні механізми для захисту своїх географічних зазначень.

     

    Варто додати, що росія привласнює інтелектуальну власність України з 2014 року з моменту окупації півострова Крим. Зокрема, рф незаконно зареєстровані такі кримські вина як “Балаклава”, “Магарач”, “Новий Світ”, “Меганом”, що також є географічними зазначеннями України.

     

    Читайте також:

     

    На полях Генасамблеї ВОІВ українська делегація вимагає визнання міжнародно визнаних кордонів України в усіх контекстах, пов’язаних з ІР, реєстрами ВОІВ та глобальними послугами

     

    Закарпатське вино отримало географічне зазначення 

     

    Українські вина Шабаг, Аша-абаг, Ялпуг та Придунайська Бессарабія набувають статус географічного зазначення

    Irena
    Irena
    administrator

    Коментарів немає