Preloader Image
office@nipo.gov.ua
  • Українська
  • English
  • Як засвідчує світова практика, в ІР сфері медіація працює вдало, – Олена Орлюк під час круглого столу “Правосуддя майбутнього”
    16 Вересня 2024 Коментарів немає Олексенко Олексій

    Як засвідчує світова практика, в ІР сфері медіація працює вдало, – Олена Орлюк під час круглого столу “Правосуддя майбутнього”

     

    Чому суспільство досі не довіряє альтернативним механізмам вирішення спорів? Бо воно не впевнене, що ухвалене за результатами цієї процедури рішення буде виконане. ІР офіс, який є Національним органом інтелектуальної власності (НОІВ), займається реєстрацією прав на об’єкти інтелектуальної власності. Тому, запроваджуючи Центр медіації та посередництва, ІР офіс виступає гарантом того, що рішення, ухвалене за результатами медіації, буде виконане в межах компетенції НОІВ. Але це далеко не єдина причина, чому торік на базі ІР офісу було відкрито Центр медіації та посередництва.

     

    На цьому наголосила директорка ІР офісу Олена Орлюк під час виступу на круглому столі “Правосуддя майбутнього: альтернативне вирішення спорів”, організованому видавництвом “Юридична практика” разом з International Commercial Arbitration Court за підтримки Верховного Суду.

     

    Олена Орлюк та очільниця Центру медіації та посередництва Ауріка Грибовська розповіли про альтернативні способи вирішення спорів у сфері інтелектуальної власності на прикладі діяльності Центру медіації та посередництва ІР офісу.

     

    “Архітектура нашого Центру вибудовувалася за міжнародним досвідом. Як засвідчує світова практика, якраз в сфері інтелектуальної власності медіація працює вдало. Не третейські суди, не міжнародні арбітражі, а саме медіація. Провідні країни світу мають 30-40 річний досвід успішних кейсів ІР медіації”, – зазначила Олена Орлюк.

     

    Олена Орлюк та Ауріка Грибовська

     

    На базі Всесвітньої організації інтелектуальної власності Центр з медіації було засновано ще у 1994 році. За статистикою ВОІВ – до 70% спорів в ІР сфері вирішується за допомогою медіації.

     

    “При цьому якщо на початку діяльності Центру з медіації ВОІВ це були переважно патентні спори, то зараз половину складають спори, пов’язані з авторським правом. Ця тенденція тільки розвиватиметься з урахуванням того, як збільшується кількість викликів, зумовлених стрімким розвитком технологій, зокрема й технологій штучного інтелекту”, – переконана очільниця ІР офісу.

     

    Олена Орлюк акцентувала на тому, що у Стратегічному плані розвитку ІР офісу на 2024-2028 роки, а також в проєкті Національної стратегії розвитку сфери інтелектуальної власності на період до 2030 року медіація прописується як одна із складових розбудови правової культури в сфері ІР в українському суспільстві.

     

    Учасники круглого столу

     

    ІР офіс активно популяризує ІР медіацію, опрацьовує різноманітні іноземні дослідження. Про це йшлося під час виступу Ауріки Грибовської. Вона зазначила про те, що ІР офіс затвердив Правила проведення ІР медіації, Положення про Реєстр медіаторів та Кодекс професійної етики, який фактично увібрав у себе всі найкращі європейські норми, що забезпечують і регулюють процедуру ІР медіації.

     

    “ІР офіс надає майданчик для проведення медіації, але жодним чином не втручається в сам процес медіації. Сторони можуть обрати собі медіатора з Реєстру. Наразі до Реєстру долучилося 13 медіаторів, які спеціалізуються на ІР та бізнесі. Також ІР офіс здійснює підвищення кваліфікації медіаторів в ІР сфері, – зазначила очільниця Центру медіації та посередництва.

     

    Фото: Євгеній Король, видавництво “Юридична практика”.

     

    З повним відеозаписом круглого столу можна ознайомитися за посиланням:

     

     

    Читайте також:

     

    Розвиток медіації в Україні: ІР офіс розробив детальний ґайд для бізнесу

     

    Практика впровадження ІР медіації: презентуємо дослідження досвіду іноземних країн

     

    Олексенко Олексій
    Олексенко Олексій
    administrator

    Коментарів немає