Preloader Image
office@nipo.gov.ua
  • Українська
  • English
  • ІР офіс та Правнича асоціація “Добросуд” зміцнюють співпрацю у питанні промоції медіації в Україні
    25 Жовтня 2024 Коментарів немає Олексенко Олексій

    ІР офіс та Правнича асоціація “Добросуд” зміцнюють співпрацю у питанні промоції медіації в Україні

     

    Як посилити механізми захисту прав інтелектуальної власності? Як популяризувати медіацію в ІР сфері? І що потрібно для актуалізації питання функціонування Вищого суду з питань інтелектуальної власності (ІР суд) в Україні? 

     

    Про це йшлося під час зустрічі очільниці ІР офісу Олени Орлюк, начальниці Центру медіації та посередництва ІР офісу Ауріки Грибовської з головою правління Правничої асоціації “Добросуд” Тетяною Огнев’юк, яка відбулася 24 жовтня 2024 року.

     

    Учасниці зустрічі погодилися із справедливістю твердження про те, що голос основних стейкхолдерів усередині держави щодо функціонування ІР суду має бути гучнішим, щоб це питання зрушилося з місця.

     

    Олена Орлюк розповіла, що під час 21-го засідання щорічного Діалогу з права інтелектуальної власності між Україною та ЄС, який відбувся 22 жовтня 2024 року, піднімалося питання стосовно функціонування ІР суду в контексті розбудови та зміцнення інституційної бази української ІР сфери.

     

    Тетяна Огнев’юк переконана, що сьогодні не має обговорюватися необхідність функціонування цього суду як такого. Натомість ключовим має бути питання, коли завершиться конкурс на посади суддів цього суду та чи буде розширена його юрисдикція. На її думку, якщо брати за приклад діяльність Вищого антикорупційного суду (так звану повну юрисдикцію), то справи, підсудні Вищому суду з питань інтелектуальної власності, повинен розслідувати один спеціалізований орган, щоб вибудувати єдину “інтелектуальну вертикаль”.

     

    Також вона розповіла про діяльність “Добросуду” та запросила представників ІР офісу долучатися до одного із найперспективніших напрямів асоціації – дискусійних клубів, під час яких обговорюються найбільш гострі та цікаві питання судової системи.

     

    Наміри про співпрацю ІР офісу та Правничої асоціації “Добросуд” сторони зафіксували у Меморандумі про співробітництво, який підписали Олена Орлюк і Тетяна Огнев’юк. Зокрема, співробітництво буде сфокусоване на проведенні спільних заходів з метою поширення інформації про медіацію в сфері інтелектуальної власності як альтернативного способу вирішення спорів, а також на сприянні залученню сторін до участі в проведенні заходів, присвячених IP медіації.

     

    Зліва направо: Ауріка Грибовська, Тетяна Огнев’юк і Олена Орлюк.

     

    Обговорюючи питання функціонування інституту медіації, учасниці зустрічі поділились думками, як популяризувати цей альтернативний спосіб вирішення спорів, а також – про перспективні медіабельні кейси та питання етики в діяльності адвокатів та медіаторів.

     

    Олена Орлюк упевнена, що трансформація суспільної правосвідомості вже відбувається.

     

    “Принаймні зараз ми обговорюємо потенційні медіабельні кейси. А ще 15 років тому ми переконували суспільство в тому, що медіація необхідна як інститут”, – зазначила очільниця ІР офісу.

     

    “Потрібно й надалі торувати цей шлях. Я дуже вірю в медіацію. І вірю, що українські судді пишатимуться тим, що вони змогли примирити сторони не менше, ніж своїми судовими рішеннями”, – висловила сподівання Тетяна Огнев’юк.

     

    Читайте також:

     

    “Суд VS медіація: діалог з бізнесом” – запрошуємо на третє засідання Дискусійного клубу Центру медіації та посередництва

     

    Як засвідчує світова практика, в ІР сфері медіація працює вдало, – Олена Орлюк

     

    Олексенко Олексій
    Олексенко Олексій
    administrator

    Коментарів немає