Preloader Image
office@nipo.gov.ua
  • Українська
  • English
  • Виробництво ліків-генериків: IP офіс напрацьовуватиме необхідні зміни в законодавстві
    17 Березня 2023 Коментарів немає Alex

    Виробництво ліків-генериків: IP офіс напрацьовуватиме необхідні зміни в законодавстві

    ІР офіс працюватиме над законодавчими змінами, щоб усунути перепони для досліджень та виробництва українських генеричних ліків. Про це повідомила керівниця ІР офісу Олена Орлюк під час відвідин Дослідного центру Київмедпрепарату

     

    «Виробництво генеричних ліків потребує особливої уваги щодо дотримання прав інтелектуальної власності. В той же час, у світі напрацьовані правові механізми, які дозволяють виробникам генеричних ліків здійснювати підготовку до виробництва таких ліків і забезпечити вихід препаратів на ринок негайно після спливу строку патентної охорони. Національне ж законодавство України таких можливостей, на жаль, не містить. Тому ІР офіс ініціює дискусію за участі представників фарми для спільного напрацювання пропозицій з розробки правових умов для досліджень, реєстраційних процедур, виробництва та виходу на ринок України генеричних ліків. Окремої уваги потребують питання удосконалення процедури видачі сертифікатів додаткової охорони винаходів, оскільки всі зацікавлені в існуванні прозорих, рівних та прогнозованих правил використання винаходів у сфері лікарських засобів», — зауважила очільниця ІР офісу. 

     

    Також, за словами Олени Орлюк, можливість безпосередньо ознайомитись з національними дослідницькими центрами дозволяє побачити якість досліджень, над якими працюють наші фармацевти, і як вони дотримуються світових стандартів фармацевтики, працюючи на новітньому та інноваційному обладнанні. Навіть в надзвичайно складних умовах війни, ракетних обстрілів та блекаутів.

     

    «Держава має забезпечити умови для створення національними виробниками ліків, які будуть якісними та доступними, і завдання ІР офісу в цьому напрямі –  розробити відповідні правові стимули у сфері інтелектуальної власності. Бо це питання і здоровʼя українців, і  довіри пацієнтів до українського виробництва», — підсумувала керівниця ІР офісу.

     

    Читайте також:

    Гармонізація українського законодавства у сфері ІВ з європейським: зустріч очільниці IP офісу зі спікером Верховної Ради

    Alex
    Alex
    administrator

    Коментарів немає