Preloader Image
office@nipo.gov.ua
  • Українська
  • English
  • В Україні з`явилися нові географічні зазначення: баранина та вино Фрумушика
    05 Серпня 2024 Коментарів немає Олексенко Олексій

    В Україні з`явилися нові географічні зазначення: баранина та вино Фрумушика

     

    IP офіс зареєстрував ще два ГЗ, які носитиме продукція із Одеської області.

     

    Назву Фрумушика для обох ГЗ взято від села Фрумушика-Нова, яке існувало до 1946 року в Тарутинському районі Одеської області, але було знищене радянською владою у зв’язку з облаштуванням військового полігону. До того ж заявником реєстрації географічних зазначень виступила місцева громадська спілка “Агро-еколого-рекреаційний кластер “Фрумушика-Нова”.

     

    Що варто знати про баранину Фрумушика

     

    Відтепер існує ГЗ М’ясо баранини Фрумушика/ Баранина Фрумушика. Її зона виробництва – на території Тарутинського степу, в межах північно-східної частини Болградського району та північної частини Білгород-Дністровського району на Одещині.

     

    Протягом століть Буджак (Південна Бессарабія), який наразі відомий як Тарутинський степ, був відомим районом вівчарства. Овець тут розводили з давніх часів.

     

    Зараз існує три основні визначальні фактори для отримання специфічних властивостей баранини Фрумушика:

     

    • якість степової рослинності Тарутинського степу;

     

    • три місцеві породи, що використовуються виробниками;

     

    • практика скотарства.

     

    Велика різноманітність видів на луках та пасовищах степу надає солодкого смаку м’ясу та специфічного смаку жиру, ніжну, але структуровану текстуру.

     

    Мармурове забарвлення м’яса та білий колір жиру є результатом поєднання порід, що використовуються для виробництва цієї баранини та системи вирощування, основаної головним чином на вільному випасі худоби.

     

    Які особливості вина Долина Фрумушика

     

    Також серед нових ГЗ – тихе вино Долина Фрумушика. Воно поєднує населені пункти південно-західної частини Одеської області. Територія знаходиться в межах північно-східної частини Болградського району та північної частини Білгород-Дністровського району.

     

    Унікальні степові ландшафти, сприятливі кліматичні умови, ґрунтові особливості, традиції, а також сучасні технології та обладнання створюють наступні характеристики цих вин:

     

    • від середнього до помірно високого (з домінуючим помірно високим) вмісту алкоголю;

     

    • від помірно підвищеного до високого (з домінуючим високим) вмісту кислот;

     

    • від помірного до помірно високого (з переважаючим помірно високим) вмісту екстракту без цукру.

     

    Виходячи з показника вмісту незбродженого цукру (залишкового цукру), усі види вина (білі, червоні, рожеві) є сухими. 

     

    Колір білих вин здебільшого світло-солом’яний та солом’яний із золотавими та іноді зеленуватими відтінками. Вони мають гармонійні сортові аромати (де спільними є аромати фруктів, ягід та квітів). Смак – переважно/звичайно повний, структурований, стійкий та гармонійний.

     

    Червоні вина переважно мають рубіновий колір з відтінками та в більшості фруктовий аромат, в тому числі заспиртованих фруктів. Смак – переважно/звичайно повний, гармонійний, з освіжаючою кислотністю, збалансований.

     

    Рожеві вина – це вина від рожевого до світло-червоного кольору з ароматами полуниці, малини, червоної смородини. Смак – переважно/звичайно делікатний м’який, структурований, збалансований.

     

    Читайте також:

     

    Закарпатський мед зареєстрований як географічне зазначення

     

    Херсонський кавун отримав географічне зазначення

     

    Українська урядова делегація звертається до Генасамблеї ВОІВ через крадіжку росією географічного зазначення “Мелітопольська черешня”

     

    Олексенко Олексій
    Олексенко Олексій
    administrator

    Коментарів немає