Фермерське господарство “Дубовий кут”, яке розташоване в урочищі Поляна на околиці села Новий Мізунь Вигодської громади Івано-Франківської області, пройшло сертифікацію на відповідність специфікації географічного зазначення (ГЗ) “гуцульська овеча бриндзя”.
Як повідомляє сайт відділу туризму Івано-Франківської ОДА, фермери цього господарства займаються вівчарством вже 13 років. Їхня продукція – це 9 видів високогірних екологічних сирів з овечого молока. А ще вони працюють з туристами, яким створюють умови для відпочинку на природі. Тут знаходиться і батьківська хата господарів ферми, збудована ще 1818 року і перенесена зі Старого Мізуня.
Саме гуцульська овеча бриндзя стала першим в Україні продуктом, який отримав статус географічного зазначення в 2019 році за новим законом, який наблизив нас до європейських стандартів визнання ГЗ.
Це географічне зазначення охоплює територію етнографічного району “Гуцульщина” в межах території Закарпатської області, а також деяких районів Івано-Франківської та Чернівецької областей України.
Унікальність гуцульської овечої бриндзі полягає в тому, що сир готують з сирого овечого молока за технологією, яка є незмінною вже понад 500 років. Молоко – від аборигенної породи овець, що випасаються на найвисокогірніших в Україні полонинах, вбирає в себе цілющі властивості червонокнижних рослин та гірських ягід.
Усі процеси, пов’язані з виробництвом овечої бриндзі, відбуваються на полонині в декілька етапів (детальніше про це можна дізнатись в Описі способу виробництва продукту у Спеціальній інформаційній системі – СІС – УКРНОІВІ). Це сприяє збереженню всіх бактерій і мікроелементів у сирі, які є дуже корисними для здоров’я людини.
Статус же географічного зазначення означає визнання унікальності продукту і автентичності його виробництва.
Фото: Відділ туризму Івано-Франківської ОДА.
Довідково:
Станом на липень 2025 року безпосередньо за національною процедурою зареєстровано 38 об’єктів, серед яких 29 географічних зазначень є виключно українськими. Найвідоміші серед них:
Читайте також:
Українські географічні зазначення: підтримуємо регіони – розвиваємо унікальне (огляд)
Коментарів немає