Preloader Image
office@nipo.gov.ua
  • Українська
  • English
  • Як івано-франківська бринза стала “гуцульською овечою бриндзьою”
    11 Липня 2025 Коментарів немає Олексенко Олексій

    Як івано-франківська бринза стала “гуцульською овечою бриндзьою”

     

    Фермерське господарство “Дубовий кут”, яке розташоване в урочищі Поляна на околиці села Новий Мізунь Вигодської громади Івано-Франківської області, пройшло сертифікацію на відповідність специфікації географічного зазначення (ГЗ) “гуцульська овеча бриндзя”.

     

    Як повідомляє сайт відділу туризму Івано-Франківської ОДА, фермери цього господарства займаються вівчарством вже 13 років. Їхня продукція – це 9 видів високогірних екологічних сирів з овечого молока. А ще вони працюють з туристами, яким створюють умови для відпочинку на природі. Тут знаходиться і батьківська хата господарів ферми, збудована ще 1818 року і перенесена зі Старого Мізуня.

     

    Саме гуцульська овеча бриндзя стала першим в Україні продуктом, який отримав статус географічного зазначення в 2019 році за новим законом, який наблизив нас до європейських стандартів визнання ГЗ.

     

    Це географічне зазначення охоплює територію етнографічного району “Гуцульщина” в межах території Закарпатської області, а також деяких районів Івано-Франківської та Чернівецької областей України.

     

    Унікальність гуцульської овечої бриндзі полягає в тому, що сир готують з сирого овечого молока за технологією, яка є незмінною вже понад 500 років. Молоко – від аборигенної породи овець, що випасаються на найвисокогірніших в Україні полонинах, вбирає в себе цілющі властивості червонокнижних рослин та гірських ягід.

     

    Усі процеси, пов’язані з виробництвом овечої бриндзі, відбуваються на полонині в декілька етапів (детальніше про це можна дізнатись в Описі способу виробництва продукту у Спеціальній інформаційній системі – СІС – УКРНОІВІ). Це сприяє збереженню всіх бактерій і мікроелементів у сирі, які є дуже корисними для здоров’я людини.

     

    Статус же географічного зазначення означає визнання унікальності продукту і автентичності його виробництва.

     

    Фото: Відділ туризму Івано-Франківської ОДА.

     

    Довідково:

     

    Станом на липень 2025 року безпосередньо за національною процедурою зареєстровано 38 об’єктів, серед яких 29 географічних зазначень є виключно українськими. Найвідоміші серед них:

     

    • Петриківський розпис

     

    • Кролевецькі рушники

     

    • Мелітопольська черешня

     

    • Херсонський кавун

     

    Читайте також:

     

    Українські географічні зазначення: підтримуємо регіони – розвиваємо унікальне (огляд)

     

    Світ традицій в одному дайджесті: унікальні художні промисли, зареєстровані як географічні зазначення

    Олексенко Олексій
    Олексенко Олексій
    administrator

    Коментарів немає