Preloader Image
office@nipo.gov.ua
  • Українська
  • English
  • IP офіс розробив рекомендації щодо процедури внесення до WIPO ALERT вебресурсів, які викликають занепокоєння стосовно дотримання IP прав
    13 Травня 2024 Коментарів немає Irena

    IP офіс розробив рекомендації щодо процедури внесення до WIPO ALERT вебресурсів, які викликають занепокоєння стосовно дотримання IP прав

     

    Як звернутися з клопотанням про включення вебсайту, який викликає занепокоєння щодо дотримання прав інтелектуальної власності, до адміністрованої Всесвітньою організацією інтелектуальної власності (ВОІВ) бази WIPO ALERT?

     

    ІР офіс розробив відповідні зразки документів на виконання Порядку формування та ведення національного переліку вебсайтів, що викликають занепокоєння щодо дотримання IP прав.

     

    Відтепер на вебсайті Державної системи правової охорони інтелектуальної власності в розділі «Авторське право» в підрозділі «Звернення в рамках ініціативи «WIPO ALERT»/Ініціатива «WIPO ALERT» можна знайти детальну інформацію щодо реалізації ІР офісом цього Порядку.

     

    Зокрема, IP офісом розроблено рекомендації щодо процедури подачі звернень, що мають на меті сприяти правовласникам у захисті їх прав.

     

    • Із загальною інформацією про WIPO ALERT Database та найпоширенішими запитаннями можна ознайомитись за посиланням.
    • Зразок клопотання про включення вебсайту до WIPO ALERT можна завантажити за посиланням.
    • Зразок заяви про виключення вебсайту з WIPO ALERT – за посиланням.

     

    Відповідно до наказу Міністерства економіки України від 1 лютого 2024 року № 2945 «Про затвердження Порядку формування та ведення національного переліку вебсайтів, що викликають занепокоєння щодо дотримання прав інтелектуальної власності», ІР офіс виконує повноваження щодо:

     

    • розгляду звернень суб’єктів авторського права та суб’єктів суміжних прав про включення вебсайту до національного переліку;
    • ухвалення висновку про наявність чи відсутність підстав для включення вебсайту до національного переліку;
    • ухвалення висновку про наявність чи відсутність підстав для виключення вебсайту з національного переліку.

     

    Довідково:

     

    WIPO ALERT Database — це адміністрована ВОІВ захищена онлайн платформа, на яку Уповноважені учасники держави-членів ВОІВ можуть завантажувати списки з детальною інформацією про вебсайти та додатки, щодо яких встановлено, що вони, згідно з національними нормами, порушують авторське право.

     

    Іншими словами, база даних WIPO ALERT — це міжнародний чорний список (blacklist) вебсайтів, до яких є претензії від правовласників контенту і додатків, який може бути використаний більш ніж у 190 країнах світу.

     

    WIPO ALERT можуть скористатися рекламодавці, рекламні агенції та ті, хто надає їм технічні послуги. Авторизованими користувачами WIPO ALERT можна стати подавши відповідну заяву, щоб отримати доступ до агрегованих списків веб-сайтів-порушників, що діють у різних країнах світу.

     

    Читайте також:

     

    Україна долучається до WIPO ALERT і запроваджує перелік вебресурсів, які викликають занепокоєння щодо дотримання IP прав

     

    Авторське право в інтернеті та протидія піратству: зустріч ініціативи WIPO ALERT

    Irena
    Irena
    administrator

    Коментарів немає