Preloader Image
office@nipo.gov.ua
  • Українська
  • English
  • Вишиванка в інтелектуальній власності: що подають на реєстрацію в Україні
    16 Травня 2024 Коментарів немає Irena

    Вишиванка в інтелектуальній власності: що подають на реєстрацію в Україні

     

    Одяг, прикраси і навіть свято! До Всесвітнього дня вишиванки IP офіс підготував підбірку об’єктів інтелектуальної власності, пов’язаних із унікальною українською традицією. 

     

    Щороку, у третій четвер травня, ми відзначаємо Всесвітній день вишиванки – свято, яке покликано нагадати нам про наше коріння, історію та традиції. І, звісно, вкотре об’єднати українців навколо здобутків нашої культури.

     

    Варто пам’ятати, що декоративно-ужиткове та образотворче мистецтво є об’єктом інтелектуальної власності. Тож правова охорона української вишивки й вишиванки здійснюється в межах чинного законодавства. А саме – реєстрацією:

     

    • авторського права (на твір),
    • промислових зразків (дизайнів),
    • торговельних марок тощо.

     

    Тож, які об’єкти ІВ, пов’язані з вишивкою, подають на реєстрацію в Україні? Декілька цікавих прикладів у підбірці від IP офісу.

     

    Свято

     

    Власне, сам Всесвітній день вишиванки – це не тільки свято, а і зареєстрована торговельна марка! Під такою назвою діє громадська організація, яка опікується цією ініціативою.

     

     

    До речі, День вишиванки не привʼязаний до жодного національного свята, а виник як флешмоб. Його ідея належить студентам Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича, які вперше масово вбралися у національний одяг у 2006-му році.

     

    І якщо у першому заході участь брали лише десятки студентів, то вже наступні роки до них доєдналися викладачі. А потім свято вийшло за межі учнівської спільноти і поширилося по всіх містах та селах країни. Згодом, завдяки українській діаспорі, День вишиванки набув популярності у всьому світі.

     

    Одяг

     

    Звісно, значна частина об’єктів ІВ, пов’язаних з вишивкою, – це безпосередньо вишите вбрання. Серед різноманіття промислових зразків (деякі вже зареєстровані, деякі ще в процесі) є, наприклад, такі:

     

     

    До речі, це стосується не лише одягу для людей. Серед творів ужиткового мистецтва є, наприклад, вишита сукня на ляльку.

     

    Орнамент

     

    В Україні відомо близько ста видів і технічних прийомів вишивання: наприклад, гладь, хрестик, низь, мереження, бігунець, плетіння та багато інших. Авторське право охороняє саме художні елементи вишивки як об’єкта декоративного ткацтва. Тобто кольорову гаму, візерунки чи навіть орнамент для вишивання.

     

     

    Ювелірні вироби

     

    Серед модних трендів нині – прикраси з народною символікою. Тож у багатьох колекціях сучасних українських ювелірних майстрів зустрічаються ювелірні вироби, декоровані елементами у вигляді вишивки – за допомогою гравіювання чи покриття емаллю. У поєднанні з дорогоцінним металом це має ефектний вигляд.

     

    Наприклад, браслети, підвіси та інші прикраси з орнаментами різних регіонів Україні зареєстровані як відповідний промисловий зразок Комплект ювелірних виробів UA COLLECTION:

     

     

    Нагадування про Чорнобиль

     

    В українській історії немало трагічних та героїчних сторінок. То ж не дивно, що вони також знайшли своє відображення у вишивці. Так, маємо зареєстровану торговельну марку “Чорнобильська вишиванка”

     

     

    Орнаменти у ній складаються не лише з традиційних народних візерунків, а також із орнаментальних зображень атому, радіації та природи. Як стверджують власники ТМ, така вишиванка є втіленням перемоги людства над наймасштабнішою техногенною катастрофою, що сталася на території України у 1986-му році.

     

    Читайте також:

     

    IP офіс презентує нові чек-листи про авторське право у сфері мистецтв

     

    “34 полюси творчості”: інтелектуальна власність у світі моди (відео)

     

    Україна вивчає можливості охорони традиційних знань механізмами права інтелектуальної власності, — Олена Орлюк

    Irena
    Irena
    administrator

    Коментарів немає