Preloader Image
office@nipo.gov.ua
  • Українська
  • English
  • В ЄС набрав чинності новий Регламент про географічні зазначення для сільськогосподарської продукції, вин та спиртних напоїв
    17 Травня 2024 Коментарів немає Irena

    В ЄС набрав чинності новий Регламент про географічні зазначення для сільськогосподарської продукції, вин та спиртних напоїв

     

    13 травня 2024 року офіційно набрав чинності оновлений Регламент про географічні зазначення (ГЗ) для сільськогосподарської продукції, вин та спиртних напоїв, який був опублікований в Офіційному віснику Європейського Союзу 23 квітня 2024 року.

     

    Регламент спрямований на покращення охорони сільськогосподарського сектору шляхом консолідації процедур, які раніше містилися в окремих документах, в єдину комплексну систему.

     

    Він передбачає:

     

    • посилення захисту географічних зазначень в інтернеті шляхом географічного блокування;

     

    • деталізацію використання в назві, маркуванні або рекламних матеріалів переробленого продукту географічного зазначення, яке є інгредієнтом такого продукту;

     

    • надання більших прав групам виробників, включаючи право протидіяти знецінювальним маркетинговим практикам та зниженню цін.

     

    Очікується, що вищезазначені зміни спростять процес реєстрації географічних зазначень, зробивши його простішим та ефективнішим для виробників. За новими правилами, Відомство з інтелектуальної власності Європейського Союзу (EUIPO) відіграватиме активну роль у правовій реформі схеми захисту географічних зазначень, а також буде компетентним органом для управління реєстрацією цих географічних зазначень у ЄС разом із державами-членами.

     

    EUIPO вже працює над аспектами захисту географічних зазначень сільськогосподарської продукції, такими як створення та підтримка повної пошукової бази даних географічних зазначень GIview, яка незабаром включатиме географічні зазначення ремісничих і промислових продуктів.

     

    EUIPO продовжуватиме розширювати свої знання про географічні зазначення за допомогою заходів з підвищення обізнаності та навчання, а також сприяти розвитку географічних зазначень через міжнародне співробітництво у сфері ГЗ в цілому.

     

    Ухвалений Регламент є частиною ширших змін ЄС щодо захисту ідентичності та традицій сільськогосподарської продукції, а також підвищення довіри споживачів і розвитку сільських районів. Вони спрямовані на розширення використання географічних зазначень ЄС, зміцнення економіки сільської місцевості та забезпечення вищого рівня охорони назв продуктів/товарів.

     

    Читайте також:

     

    IP дайджест Євроінтеграції: відстежуємо прогрес IP сфери на шляху України до ЄС

     

    Євробачення-2024: проблеми авторського права – у фокусі уваги заходу ІР комітету Асоціації правників України

    Irena
    Irena
    administrator

    Коментарів немає