Preloader Image
office@nipo.gov.ua
  • Українська
  • English
  • В Ужгороді відбувся захід з нагоди офіційної реєстрації Закарпатського вина як географічного зазначення
    30 Травня 2024 Коментарів немає Олексенко Олексій

    В Ужгороді відбувся захід з нагоди офіційної реєстрації Закарпатського вина як географічного зазначення

     

    30 травня 2024 року у Закарпатській обласній військовій адміністрації (м. Ужгород) пройшов урочистий захід «Вино Закарпаття: Офіційне Географічне Визнання» з нагоди офіційної реєстрації географічного зазначення* «Закарпаття/Закарпатське вино».

     

    Участь у заході взяли:

     

    • Віктор Микита, голова Закарпатської обласної державної адміністрації – начальник обласної військової адміністрації;
    • Роман Сарай, голова Закарпатської обласної ради;
    • Богдан Падучак, перший заступник директора Українського національного офісу інтелектуальної власності та інновацій (ІР офіс);
    • Ігор Паренчук, заступник директора ІР офісу;
    • Володимир Кучеренко, генеральний Директор Української корпорації по виноградарству і виноробній промисловості «Укрвинпром»
    • Геннадій Гутман, засновник Громадської спілки «Виноградарі і винороби Закарпаття», Амбасадор Закарпаття, засновник ТОВ «Виноробна компанія Шато Чизай» та інші.

     

     

    29 травня 2024 року ІР офіс зареєстрував нове географічне зазначення – «Закарпаття/Закарпатське вино». Його носитимуть білі, рожеві і червоні вина, які виробляються на території південно-західної частини Закарпатської області, де закінчується Паннонська рівнина та переходить у схили Карпатських гір Закарпатської області. Заявник – громадська спілка «Виноградарі та винороби Закарпаття».

     

    Вручаючи рішення про реєстрацію географічного зазначення «ЗАКАРПАТТЯ / ЗАКАРПАТСЬКЕ ВИНО», Богдан Падучак акцентував на тому, що географічне зазначення (ГЗ) – це той об’єкт інтелектуальної власності, яким може пишатися вся країна, але до цього об’єкту висуваються серйозні вимоги щодо сертифікації, умов набуття правової охорони та й сам процес реєстрації не є легким. Для того, щоб зареєструвати ГЗ, потрібно пройти низку дозвільних процедур у різних органах (залежно від виду продукту), адже йдеться про високу якість й унікальність продукту та про репутацію виробника.

     

     

    На жаль, раніше Україна невиправдано мало уваги приділяла популяризації географічних зазначень серед бізнесів. Тому їхня кількість допоки була така невелика.

     

    “Український ІР офіс докладає чимало зусиль для розвитку географічних зазначень в Україні. Ми надзвичайно раді відновленню процесу реєстрації географічних зазначень і сподіваємося, що в найближчі роки кількість заявок на реєстрацію значно зросте. Адже географічні зазначення – це не лише об’єкт інтелектуальної власності, який підтверджує оригінальне походження продукту з певної місцевості. Вони також є запорукою збереження традицій та самобутності окремих регіонів нашої країни. Розвиток географічних зазначень сприяє розвиткові національної культури, традицій та підвищує впізнаваність України на міжнародній арені”, – переконаний Богдан Падучак.

     

    Генеральний директор «Укрвинпром» Володимир Кучеренко наголосив на тому, що ця подія є важливим кроком у розвитку Закарпатського виноробного регіону, оскільки це не лише підкреслює унікальність закарпатських вин, але й сприяє зміцненню позицій української виноробної галузі на міжнародному ринку:

     

    «Ми доклали величезних зусиль для того, щоб офіційно визнати Україну як країну виноробства з боку відповідних установ у США та Європі. Ми також долучили Крим до реєстру як невід’ємну територіальну зону виноробства України. Ми досягли цієї мети, але маємо намір продовжувати розвиватися. На сьогоднішній день маємо географічне зазначення “Закарпаття/Закарпатське вино” і, сподіваємося, що українське вино отримає ще більше визнання та розвитку в майбутньому».

     

    За його словами, відкриття українським виробникам нових експортних шляхів є одним із пріоритетних завдань «Укрвинпром». Зусилля Корпорації стали важливою складовою в досягненні цієї мети. Завдяки наполегливій роботі всі українські виноробні регіони внесені до відповідного реєстру США, що офіційно визнає Україну виноробною державою.

     

     

    Фото Закарпатської ОДА

     

    Довідково:

     

    На сьогодні до Державного реєстру України географічних зазначень внесено відомості про 25 географічних зазначень для товарів, що походять з території України. Це 8 географічних зазначень для мінеральної води, 12 – для вина, 2 – для сирів, 2 – для товарів народних промислів, 1 – для черешні.

     

    Упродовж 2023 року ІР офіс зареєстрував 4 українських географічних зазначення для вина: Шабаг, Аша-Абаг, Ялпуг та Придунайська Бессарабія.

     

    Усього Реєстр географічних зазначень налічує понад 3 тис. зареєстрованих об’єктів. До цього переліку входять географічні зазначення ЄС, які охороняє Україна відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також географічні зазначення, які охороняє України відповідно до угоди між Україною та Грузією.

     

    *Географічне зазначення – найменування місця, що ідентифікує товар, який походить з певного географічного місця та має особливу якість, репутацію чи інші характеристики, зумовлені головним чином цим географічним місцем походження, і хоча б один з етапів виробництва якого (виготовлення (видобування) та/або переробка, та/або приготування) здійснюється на визначеній географічній території.

     

    Читайте також:

     

    В ЄС набрав чинності новий Регламент про географічні зазначення для сільськогосподарської продукції, вин та спиртних напоїв

     

    Проєкт Національної IP стратегії: відбулося секторальне обговорення блоку “Торговельні марки і географічні зазначення”

     

    Українські вина Шабаг, Аша-абаг, Ялпуг та Придунайська Бессарабія набувають статус географічного зазначення

     

    Олексенко Олексій
    Олексенко Олексій
    administrator

    Коментарів немає