Preloader Image
office@nipo.gov.ua
  • Українська
  • English
  • НАТО – Україна: представники українського ІР офісу долучилися до Форуму оборонних інноваторів у Кракові
    11 Червня 2024 Коментарів немає Irena

    НАТО – Україна: представники українського ІР офісу долучилися до Форуму оборонних інноваторів у Кракові

     

    Як розвиватимуться оборонні інновації України та союзників у НАТО? З якими викликами зіштовхуються розробники оборонних інновацій? Якими є перспективи інвестування в український defense tech? Зрештою, яким є стан та перспективи співпраці в оборонно-технологічній сфері як між державними інституціями, так і між розробниками?

     

    Про це йшлося під час першого в історії Форуму оборонних інноваторів НАТО – Україна, який відбувся 4-6 червня 2024 року у Кракові (Польща).

     

    Організатори:

     

    • НАТО,
    • Підрозділ оборонних інновацій Міністерства оборони США (Defense Innovation Unit – DIU),
    • кластер Brave1,
    • Рада Україна – НАТО,
    • Міністерство національної оборони Польщі.

     

    Форум зібрав понад 350 учасників – представників 17 країн, зокрема керівників урядів, розробників, операторів, стартапів, інвесторів, академічних кіл та громадянського суспільства.

     

    Участь від ІР офісу у Форумі взяли:

     

    • Марина Зенова, начальниця відділу розвитку інноваційної екосистеми департаменту розвитку інновацій;
    • Ольга Уразовська, заступниця начальника управління – начальниця відділу.

     

    З вітальним словом виступив полковник Гленн МакКартан, який працює в підрозділі оборонних інновацій США. Він наголосив на тому, що захід було організовано для максимізації співпраці між державним і приватним секторами:

     

    “Як ми дізналися з війни в Україні, уряди повинні впроваджувати інновації в міру потреби та актуальності, і це неможливо зробити без прямого діалогу з широкою групою зацікавлених сторін, які впливають і розробляють рішення. Це не означає потреби розкривати конфіденційну інформацію, а означає потребу в іншому типі діалогу. Швидкість технологічних змін сьогодні на полі бою (тепер вона вимірюється днями й тижнями) кардинально змінила характер війни. Розвиток автономних систем (наприклад, UAS) і засобів протидії, таких як Counter-UAS і Electromagnetic Warfare, відкрив нову еру війни, яка не може покладатися на старі методи досліджень і розробок. Тепер новим показником є швидкість дії та реакції. Швидкі зміни та адаптація тепер є новою асиметричною перевагою, а не лише сама технологія”.

     

     

    За словами полковника МакКартана, цей захід покликаний об’єднати зацікавлених сторін з усіх світових інноваційних екосистем для вирішення деяких найактуальніших проблем, пов’язаних із сучасними технологіями подвійного призначення.

     

    Представниці ІР офісу долучилися до роботи серії навчальних курсів “Teach-In”: бізнес-освіта і навчальні модулі від:

     

    • оборонного відомства НАТО,
    • акселератора НАТО для Північної Атлантики (DIANA),
    • Інноваційного фонду НАТО (NIF),
    • Мережі інновацій у сфері національної безпеки (NSIN) і Brave1.

     

    Також фахівчині IP офісу взяли участь у роботі дискусійних панелей та нетворкінгу.

     

    “Участь представників українського ІР офісу в події такого масштабу є надзвичайно актуальною у контексті євроінтеграційного вектору розвитку України та забезпечує ефективну консолідацію зусиль на шляху співробітництва й обміну інформацією в галузі охорони та захисту прав інтелектуальної власності в секторі безпеки і оборони. На Форумі зібралися зацікавлені сторони з усього світу для обговорення найнагальніших питань, пов’язаних із технологіями подвійного призначення. А Україна наразі є однією із провідних країн світу серед розробників та користувачів технологій дронів та безпілотних систем”, – коментуючи важливість цього заходу, зазначила Марина Зенова.

     

    Марина Зенова та Ольга Уразовська

     

    Такі заходи сприяють співпраці, обміну знаннями, формуванню політики та підвищенню національної безпеки. У цьому переконана Ольга Уразовська:

     

    “Однією з найважливіших тем Форуму є висвітлення ролі технологій подвійного призначення, які мають дедалі важливіше значення в оборонних і безпекових колах по всьому світу. Окрім своєї універсальності, ефективності, вартості, сумісності та швидкого розвитку, технології подвійного призначення відкривають нові способи вирішення складних національних та міжнародних безпекових викликів. Жоден інший сценарій не демонструє цього краще, ніж в Україні, де дрони використовуються в різних цілях”.

     

    Photos: Defense Innovation Unit

     

    Читайте також:

     

    Запуск роботи спеціалізованого ІР суду є одним із шляхів для захисту комерційних інвестицій в Україну – Олена Орлюк під час круглого столу, організованого британським Мін’юстом

     

    Інтелектуальна власність у цифрах: головні тенденції за рік

    Irena
    Irena
    administrator

    Коментарів немає