Preloader Image
office@nipo.gov.ua
  • Українська
  • English
  • Тривають переговори щодо перегляду положень Угоди про вільну торгівлю між Україною та державами ЄАВТ
    17 Червня 2024 Коментарів немає Irena

    Тривають переговори щодо перегляду положень Угоди про вільну торгівлю між Україною та державами ЄАВТ

     

    13 червня 2024 року відбувся черговий раунд переговорів між Україною та державами Європейської асоціації вільної торгівлі (ЄАВТ) щодо перегляду положень Угоди про вільну торгівлю між Україною та державами ЄАВТ.

     

    Під час другого раунду переговорів стосовно розділу «Охорона інтелектуальної власності» обговорювались положення щодо:

     

    • стандартів охорони географічних зазначень, зазначень походження та назв держав;
    • взаємного визнання та охорони географічних зазначень, назв місця походження товарів та зазначень походження;
    • набрання та підтримання чинності прав інтелектуальної власності;
    • захисту прав інтелектуальної власності.

     

    З української сторони в переговорах участь взяли:

     

    • Інна Шатова, заступниця начальника управління інтелектуальної власності та інновацій – начальник відділу державної політики у сфері інтелектуальної власності Міністерства економіки України;
    • Микола Потоцький, радник директора ІР офісу;
    • Тетяна Терехова, начальниця відділу прав на позначення департаменту розвитку сфери промислової власності ІР офісу.

     

    Зобов’язання щодо взаємного визнання та охорони географічних зазначень, назв місця походження товарів та зазначень походження передбачають обмін переліками відповідних найменувань, зображеннями гербів, прапорів та інших державних символів Сторін Угоди. Зазначенням походження та зображенням державних символів має бути забезпечена правова охорона на територіях Сторін від будь-якого прямого чи опосередкованого комерційного використання для товарів, що не походять із зазначеної країни чи регіону, або використання для послуг у спосіб, який не відповідає вимогам внутрішнього законодавства Сторони, якої стосується відповідне зазначення походження.

     

    У свою чергу географічним зазначенням Сторін забезпечується рівень правової охорони, що відповідає вимогам Угоди про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності.

     

    Зокрема, географічні зазначення Сторін охороняються від:

     

    • будь-якого прямого чи опосередкованого комерційного використання відносно товарів, споріднених з тими, для яких застосовується географічне зазначення, а також відносно неспоріднених товарів та послуг, якщо таке використання може зашкодити інтересам користувачів або призвести до зловживання репутацією географічного зазначення;

     

    • будь-якої іншої практики, яка може ввести споживачів в оману щодо справжнього місця походження або характеристик товарів.

     

    “Ми прагнемо розвивати правове поле та створювати нові можливості для взаємної охорони і захисту географічних зазначень, зазначень походження та назв країн. Угода встановлює взаємні зобов’язання України та держав ЄАВТ щодо правових засобів, які дозволяють перешкоджати використанню зазначень походження, в тому числі і у формі торговельних марок, комерційних найменувань, промислових зразків, найменувань юридичних осіб тощо, способом, що вводить в оману громадськість стосовно географічного походження продукції” – зазначив Микола Потоцький.

     

    Довідково:

     

    Європейська асоціація вільної торгівлі (ЄАВТ) є зоною вільної торгівлі, яка об’єднує митні території чотирьох європейських країн, які не вступили до ЄС: Республіки Ісландія, Князівства Ліхтенштейн, Королівства Норвегії та Швейцарської Конфедерації.

     

    Угода про вільну торгівлю між Україною та державами ЄАВТ – міжнародний договір, вчинений 24 червня 2010 року в м. Рейк’явік і ратифікований Законом України від 7 грудня 2011 року №4091 «Про ратифікацію Угоди про вільну торгівлю між Україною та державами ЄАВТ, Угоди про сільське господарство між Україною та Королівством Норвегія, Угоди про сільське господарство між Україною та Ісландією та Угоди про сільське господарство між Україною та Швейцарською Конфедерацією».

     

    Читайте також:

     

    Представники Мінекономіки та ІР офісу взяли участь у переговорах щодо перегляду положень Угоди про вільну торгівлю між Україною та державами ЄАВТ

     

    Україна-ЄС: відбулася роз’яснювальна зустріч щодо інтелектуальної власності у межах офіційного скринінгу Єврокомісії

     

    Національні та міжнародні експерти обговорили роботу над Національною стратегією розвитку сфери інтелектуальної власності

    Irena
    Irena
    administrator

    Коментарів немає