Специфіка медів Закарпаття полягає в особливостях медоносної флори, яку відвідують бджоли протягом періоду цвітіння.
Разом із Херсонським кавуном ІР офіс зареєстрував таке географічне зазначення (ГЗ) як Мед Закарпаття/Закарпатський мед. Йдеться про мед, зібраний в межах Закарпатської області, яка знаходиться на південному заході України, у південній частині Карпатських гір.
Східною та північно-східною межею цієї географічної зони є природній рубіж – хребет Карпатських гір. На півдні географічна зона обмежена адміністративним кордоном з Румунією, на південному заході – з Угорщиною, на заході – зі Словаччиною.
Закарпатський мед – натуральний монофлорний або поліфлорний, квітковий або падевий мед, вироблений бджолами Карпатської породи (Apis mellifica carnica Ukraina carpatica) методом збору та переробки нектару оригінальної місцевої флори гір та передгір’я регіону Закарпаття.
Специфіка медів Закарпаття полягає в особливостях медоносної флори, яку відвідують бджоли протягом періоду цвітіння. Такий мед характеризується перш за все:
Залежно від медоносної флори, яка змінюється разом з висотою над рівнем моря та пір року, закарпатські меди належать до кількох груп. Серед них виділяють кілька типових місцевих монофлорних медів:
– мед чорниці (яфин-мед);
– травневий збір.
– закарпатський літній збір;
– високогірний збір;
– мед з гірської малини;
– мед іван-чаю.
– лісовий мед;
– мед гірчака сахалінського (мед Вейріха).
Заявку на отримання географічного зазначення подала Закарпатська спілка пасічників “Срібний край”.
IP довідка:
Географічне зазначення – найменування місця, що ідентифікує товар, який походить з певної географічної території та має особливу якість, репутацію чи інші характеристики, зумовлені головним чином цим місцем походження, і хоча б один з етапів виробництва якого (виготовлення (видобування) та/або переробка, та/або приготування) здійснюється на визначеній географічній території.
Приклади українських географічних зазначень: “Херсонський кавун”, “Мелітопольська черешня”, “Кролевецькі рушники”, “Петриківський розпис”, “Закарпатське вино”, “Гуцульська бриндзя”.
Читайте також:
Херсонський кавун отримав географічне зазначення
Закарпатське вино отримало географічне зазначення
Коментарів немає