Preloader Image
office@nipo.gov.ua
  • Українська
  • English
  • Консультації з професійною спільнотою: проєкт Методичних рекомендацій щодо заявки на ТМ, яка містить географічне зазначення
    07 Жовтня 2024 Коментарів немає Олексенко Олексій

    Консультації з професійною спільнотою: проєкт Методичних рекомендацій щодо заявки на ТМ, яка містить географічне зазначення

     

    На сайті IP офісу опубліковано проєкт Методичних рекомендацій з окремих питань проведення експертизи заявки на торговельну марку (щодо відповідності умовам надання правової охорони позначення, яке містить географічне зазначення або походить від нього).

     

    Методичні рекомендації розроблено з метою запровадження однакових підходів до вирішення питань щодо співвідношення правової охорони торговельних марок та географічних зазначень, зокрема для забезпечення передбачуваності висновків експертизи у найпоширеніших ситуаціях використання географічного зазначення та похідних від нього в позначеннях, заявлених на реєстрацію як торговельна марка.

     

    Проєкт підготовлено з урахуванням норм чинного законодавства України у сфері правової охорони торговельних марок та географічних зазначень, в тому числі міжнародних договорів України, а також методологічних підходів та практики Відомства з інтелектуальної власності Європейського Союзу (EUIPO) щодо експертизи позначень, заявлених на реєстрацію як торговельні марки ЄC.

     

    З метою проведення консультацій з професійною спільнотою, запрошуємо надати свої відгуки та коментарі щодо опублікованого проєкту Методичних рекомендацій.

     

    Відгуки та коментарі можуть бути направлені до 8 листопада 2024 року на електронну адресу IP офісу: office@nipo.gov.ua.

     

    Звертаємо увагу на те, що публікація цього проєкту Методичних рекомендацій не є оприлюдненням проєктів регуляторних актів відповідно до Закону України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності”.

     

    Довідково: 

     

    Статтею 2-1 Закону України “Про охорону прав на знаки для товарів і послуг” передбачено, що Національний орган інтелектуальної власності (наразі його функції виконує УКРНОІВІ) затверджує методичні рекомендації щодо проведення експертизи заявок на торговельні марки.

     

    ІР офісом (УКРНОІВІ) розроблено проєкт Методичних рекомендацій для допомоги у практичному застосуванні положень нормативно-правових актів, що регулюють сферу охорони прав на торговельні марки та географічні зазначення та встановлюють порядок проведення експертизи заявки на торговельну марку щодо відповідності умовам надання правової охорони позначення, яке містить географічне зазначення або походить від нього.

     

    Методичні рекомендації не є нормативно-правовим актом, мають інформаційний характер та можуть бути застосовані експертами під час проведення експертизи лише як практична допомога в правильному застосуванні окремих положень чинного законодавства.

     

    Методичні рекомендації також можуть бути корисними для заявників, їх представників та інших зацікавлених осіб, як основний орієнтир, що відображає поточну практику УКРНОІВІ щодо експертизи заявок на торговельні марки, в яких використовується географічне зазначення та похідні від нього.

     

    Читайте також:

     

    Набули чинності нові Правила реєстрації торговельних марок

     

    Набули чинності нові правила реєстрації географічних зазначень для українських виробників

     

    Олексенко Олексій
    Олексенко Олексій
    administrator

    Коментарів немає