Preloader Image
office@nipo.gov.ua
  • Українська
  • English
  • Коли російські ракети нищать наші міста, ми не можемо говорити про сталий розвиток, – українська делегація на засіданні CDIP
    25 Квітня 2023 Коментарів немає Alex

    Коли російські ракети нищать наші міста, ми не можемо говорити про сталий розвиток, – українська делегація на засіданні CDIP

     

    Досягнення Цілей сталого розвитку та економічного зростання можливе тільки після того, як держава-агресор рф виведе свої війська з території України. На цьому наголосила українська делегація, виступаючи на 30-й сесії Комітету ВОІВ (WIPO) з розвитку та інтелектуальної власності (CDIP) у Женеві. 

     

    Повномасштабне вторгнення рф знецінює усі колективні зусилля щодо розвитку та популяризації ІВ. Це зокрема підкреслила заступниця директора департаменту інвестицій, інновацій та інтелектуальної власності Мінекономіки Маргарита Оксенюк у зверненні до головуючого, Секретаріату ВОІВ та представників держав-учасниць засідання. 

     

    «Нині 426 день від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. У цей день я хотіла би нагадати про 19 514 випадків примусового переміщення українських дітей, у тому числі під приводом психіатричної та медичної реабілітації. Близько 4390 українських дітей з особливим статусом (діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування) залишаються на тимчасово окупованих територіях та в росії. Близько 43 таборів для “ідеологічного перевиховання” українських дітей, створених на території росії та в тимчасово окупованому Криму. Ці молоді люди не вчаться комерціалізувати свої продукти та захищати свою інтелектуальну власність. Можливо, ми ніколи не зможемо продемонструвати їм спільні зусилля/ініціативи для популяризації ІВ. Крім того, маємо пам’ятати і про майже 10 тисяч цивільних осіб, у тому числі 465 дітей, які більше ніколи не зможуть зробити свій внесок у розвиток глобальної сфери інтелектуальної власності», – акцентувала представниця Мінекономіки України.

     

    Про сталий розвиток можна говорити тільки після завершення війни, –  підкреслив Перший заступник директора українського ІР офісу Богдан Падучак:

     

    «Роль МСП та інновацій є вирішальною у досягненні економічного відновлення та сталого розвитку. Але вкрай важливо також надавати підтримку найбільш вразливим соціальним групам для забезпечення їх залучення до інклюзивного зростання та протидії негативним факторам війни. Україна визнає зусилля ВОІВ у розробці програм, спрямованих на розбудову потенціалу у сфері ІВ для таких груп, у тому числі в рамках різних проєктів та програм розвитку», – зауважив представник ІР офісу.

     

    При цьому під час  30-ї сесії Комітету ВОІВ з розвитку та інтелектуальної власності російська делегація систематично намагалась приховати інформацію про вплив повномасштабної війни та перешкодити заявам на підтримку України. Однак нашу державу підтримали представники делегацій: Польщі – від імені країн Регіональної групи Центральної Європи та Балтії; Швейцарії – від імені країн Групи Б; Швеції – від імені Європейського Союзу та його країн-членів.

     

    Також на засіданні комітету йшлося і про те, що у фокусі уваги IP спільноти залишаються цілі стратегічного плану дій ВОІВ щодо підтримки та розширення можливостей жінок, молоді в IP сфері, методологічні та економічні дослідження, цифровізації тощо.

     

    Учасники засідання обговорили проєкт Порядку денного 30-ї сесії Комітету ВОІВ з розвитку та інтелектуальної власності (CDIP): 

     

    • звітування за низкою проєктів ВОІВ з реалізації Цілей сталого розвитку та пов’язаних з ними завдань;
    • розгляд пропозицій проєктів розвитку для країн з перехідною економікою та країн, що розвиваються;
    • розширення можливостей молоді у сфері інновацій заради кращого майбутнього;
    • обговорення технічної допомоги ВОІВ у сфері співробітництва в Цілях сталого розвитку.

     

     

     

     

    Участь українських представників у сесіях Комітету надає нашим фахівцям можливість поглибити розуміння впливу інтелектуальної власності на розвиток, а також продовжувати дискусії щодо виконання рекомендацій Порядку денного в галузі розвитку. Це важливо для підтримки національних стейкхолдерів з урахуванням технічної допомоги та зусиль ВОІВ разом із країнами-членами у розробці програм, спрямованих на розбудову потенціалу у сфері ІВ. 

     

    Довідково:

     

    30 сесія Комітету ВОІВ з розвитку та інтелектуальної власності (CDIP) проходить у Женеві, Швейцарська Конфедерація, 24-28 квітня 2023 року. 

     

    Читайте також:

    Alex
    Alex
    administrator

    Коментарів немає