Preloader Image
office@nipo.gov.ua
  • Українська
  • English
  • Українські вина Шабаг, Аша-абаг, Ялпуг та Придунайська Бессарабія набувають статус географічного зазначення і опубліковані в бюлетені “Промислова власність”
    25 Травня 2023 Коментарів немає Irena

    Українські вина Шабаг, Аша-абаг, Ялпуг та Придунайська Бессарабія набувають статус географічного зазначення і опубліковані в бюлетені “Промислова власність”

     

    Інтелектуальна власність – не лише інновації, це ще й захист тисячолітньої історії і традицій, які дбайливо зберігалися, створюючи неповторний образ сучасної України – за допомогою географічних зазначень.

     

    Географічні зазначення – це найменування продукту, особливі якості якого безпосередньо пов’язані з місцем цього походження. І Україна є батьківщиною багатьох таких продуктів.

    Сьогодні – про українське вино.

     

    Ялпуг і Придунайська Бессарабія

     

    Ще у VII-IV століттях до н.е. в регіоні Придунайська Бессарабія почали розвиватися традиції виноробства. Ці землі знаходилися під впливом грецької колонії Тіра, а також Фракійського царства та Великої Скіфії. З V століття до н.е. тут починають вирощувати місцевий виноград і виробляти вино.

     

    Унікальний клімат озера Ялпуг, вміння місцевих майстрів дозволити створити прекрасне вино, притаманне цьому регіону – із назвою місця походження Ялпуг та географічним зазначенням Придунайська Бессарабія. Особливості цього вина підкреслює використання яскравих сортів винограду українського походження – Сухолиманський білий та Одеський чорний.

     

    Наразі вина Ялпуг та Придунайська Бессарабія на фінішній прямій здобуття статусу зареєстрованих географічних зазначень.

     

    Шабаг і Аша-абаг

     

    На території добре відомого сучасним поціновувачам українського вина селища Шабо також давно вирощується виноград. Перше турецько-татарське поселення на місці сучасного Шабо з’явилося близько 500 років тому, тоді воно називалося Аша-абаг згодом – Шабаг.

     

    В поселенні турки вирощували особливий виноград- вони називали його «Тельті курук», що в перекладі з турецької означає «лисячий хвіст». Цим автохтонним сортом винограда і досі пишається Україна.

     

    Відомий швейцарський ботанік, педагог і винороб Луї-Венсан Тардан настільки захопився особливостями цього виноробного регіону, що навіть ініціював переселення у XIX сторіччі цілої комуни досвідчених виноробів із Швейцарії, що принесли із собою сучасні технології виноробства. Так цей регіон дав Україні ще два вина з географічними зазначеннями – Шабаг та Аша-абаг.

     

    І поки ви обираєте собі вино для перемоги, ми готуємо публікацію інших вин із географічними зазначеннями із різних регіонів України, і не тільки вин, а й багатьох українських унікальних продуктів. Чекайте наступний бюлетень “Промислова власність”, щоб знати про українське ще більше.

     

    Читайте також:

    Irena
    Irena
    administrator

    Коментарів немає