Інтелектуальна власність – не лише інновації, це ще й захист тисячолітньої історії і традицій, які дбайливо зберігалися, створюючи неповторний образ сучасної України – за допомогою географічних зазначень.
Географічні зазначення – це найменування продукту, особливі якості якого безпосередньо пов’язані з місцем цього походження. І Україна є батьківщиною багатьох таких продуктів.
Сьогодні – про українське вино.
Ще у VII-IV століттях до н.е. в регіоні Придунайська Бессарабія почали розвиватися традиції виноробства. Ці землі знаходилися під впливом грецької колонії Тіра, а також Фракійського царства та Великої Скіфії. З V століття до н.е. тут починають вирощувати місцевий виноград і виробляти вино.
Унікальний клімат озера Ялпуг, вміння місцевих майстрів дозволити створити прекрасне вино, притаманне цьому регіону – із назвою місця походження Ялпуг та географічним зазначенням Придунайська Бессарабія. Особливості цього вина підкреслює використання яскравих сортів винограду українського походження – Сухолиманський білий та Одеський чорний.
Наразі вина Ялпуг та Придунайська Бессарабія на фінішній прямій здобуття статусу зареєстрованих географічних зазначень.
На території добре відомого сучасним поціновувачам українського вина селища Шабо також давно вирощується виноград. Перше турецько-татарське поселення на місці сучасного Шабо з’явилося близько 500 років тому, тоді воно називалося Аша-абаг згодом – Шабаг.
В поселенні турки вирощували особливий виноград- вони називали його «Тельті курук», що в перекладі з турецької означає «лисячий хвіст». Цим автохтонним сортом винограда і досі пишається Україна.
Відомий швейцарський ботанік, педагог і винороб Луї-Венсан Тардан настільки захопився особливостями цього виноробного регіону, що навіть ініціював переселення у XIX сторіччі цілої комуни досвідчених виноробів із Швейцарії, що принесли із собою сучасні технології виноробства. Так цей регіон дав Україні ще два вина з географічними зазначеннями – Шабаг та Аша-абаг.
І поки ви обираєте собі вино для перемоги, ми готуємо публікацію інших вин із географічними зазначеннями із різних регіонів України, і не тільки вин, а й багатьох українських унікальних продуктів. Чекайте наступний бюлетень “Промислова власність”, щоб знати про українське ще більше.
Читайте також:
Коментарів немає