Preloader Image
office@nipo.gov.ua
  • Українська
  • English
  • IP офіс працює над розвитком адміністративних та альтернативних способів захисту IP-прав – Владислав Білоцький під час IP UKRAINE NOW 2023
    13 Листопада 2023 Коментарів немає Irena

    IP офіс працює над розвитком адміністративних та альтернативних способів захисту IP-прав – Владислав Білоцький під час IP UKRAINE NOW 2023

     

    Для того, щоб вкладати кошти в Україну, інвестор має впевнитися у тому, що його права будуть надійно захищені, а якщо ж порушення все ж відбудеться – що вони відновляться швидко і ефективно.

     

    На цьому наголосив заступник директора Українського національного офісу інтелектуальної власності та інновацій Владислав Білоцький під час виступу на форумі Асоціації правників України IP UKRAINE NOW 2023.

     

    За словами спікера, захист прав інтелектуальної власності в національних судах супроводжується багатьма викликами. Суди перевантажені справами, 80 судів України не здійснюють правосуддя через бойові дії чи тимчасову окупацію частини території України, судам бракує як суддів, так і працівників апарату. Через ці та інші причини ІР-справи розглядаються роками.

     

    Виправити цю ситуацію може запуск роботи ІР-суду – цього кроку від України очікує ЄС. Спеціалізоване на ІР-сфері судочинство поліпшить інвестиційний клімат держави, адже справи розглядатимуться швидше і в належний спосіб. Однак, у питанні строків запуску суду Владислав Білоцький зберігає стриманий реалізм: з огляду на обставини навряд чи ІР-суд запрацює в найближчі два роки.

     

    Саме тому ІР офіс працює над розвитком адміністративних та альтернативних способів захисту ІР-прав.

     

    “Адміністративну процедуру оскарження рішень ІР офісу забезпечить Апеляційна палата, над запуском роботи якої ми працюємо. Днями новий Регламент Апеляційної палати був затверджений Міністерством цифрової трансформації України та буде скеровано в Міністерство юстиції України для реєстрації”, – сказав спікер. Він висловив сподівання, що Апеляційна палата запрацює на початку 2024 року.

     

     

    За його словами, Регламент Апеляційної палати повністю оновлено. Зокрема, запроваджена можливість розгляду заяви у спрощеному порядку (до 2 місяців; строк розгляду в загальному порядку триватиме від 2 до 6 місяців); додана можливість проведення засідання в режимі відеоконференції, подачі документів в електронній формі.

     

    Компонент альтернативного способу захисту забезпечить ІР-медіація. На базі ІР офісу створено Центр медіації та посередництва, затверджені документи для його роботи. Зараз триває робота над наповненням реєстру медіаторів з компетенцією в ІР-сфері.

     

    Владислав Білоцький акцентував, що процедура медіації має низку переваг. І можливість досягнення компромісу та порозуміння швидко (процедура медіації в середньому триває 10-15 годин) з подальшим збереженням ділових відносин – це лише невеликий перелік цих переваг.

     

    Спікер зазначив, що співробітники ІР офісу не братимуть участі в процесі медіації як медіатори. У цьому контексті робота ІР офісу буде зосереджена на поглибленні співпраці та обміном практикою з WIPO та EPO, організацією просвітницьких заходів на навчальних курсів з підвищення кваліфікації для медіаторів в ІР-галузі.

     

     

    Фото: Асоціація правників України

     

    Читайте також:

     

    ІР офісом затверджені документи з медіації

     

    ІР офіс запрошує до співпраці медіаторів, які залучатимуться до вирішення спорів у сфері інтелектуальної власності

    Irena
    Irena
    administrator

    Коментарів немає