Preloader Image
office@nipo.gov.ua
  • Українська
  • English
  • Представники ІР офісу долучилися до сесій IPF-2024, присвячених технологіям, інноваціям та захисту ІР прав
    05 Червня 2024 Коментарів немає Irena

    Представники ІР офісу долучилися до сесій IPF-2024, присвячених технологіям, інноваціям та захисту ІР прав

     

    Яким є стан сфери інтелектуальної власності в оборонній галузі? Як в Україні розвивається інноваційна екосистема? Які питання інтелектуальної власності виникають на перетині регулювання штучного інтелекту?

     

    Ці та інші питання досліджувалися під час другої сесії Х Міжнародного форуму з інтелектуальної власності (IPF-2024), присвяченої ІР технологіям та інноваціям.

     

     

    Про розвиток інноваційної екосистеми України, а також ключові проєкти National IP&Innovations Hub розповіла начальниця департаменту розвитку інновацій ІР офісу Ольга Кронда.

     

    “Сьогодні існує величезна проблема з комерціалізацією прав інтелекутальної власності. І такий інноваційний простір, яким є IP&Innovations Hub, – якраз працює для того, щоб допомогти винахідникам, інноваторам, креаторам комерціалізувати результати своєї інтелектуальної власності. При цьому ІP&Innovations Hub співпрацює з усіма основними стейкхолдерами інноваційної екосистеми. Особливо пріоритетною для нас є співпраця з ІР спільнотою – патентними повіреними, адвокатами, адже розбудова інноваційної екосистеми – це наше спільне завдання”, – переконана спікерка.

     

    Аналізуючи статистику з консультативної допомоги заявкам, Ольга Кронда зазначила, що до ІР офісу уже починають звертатися за консультаціями з інноваційної діяльності, а також щодо грантової підтримки:

     

    “Бізнесу має бути вигідно прийти до університету та науковців з певною проблематикою, яку може бути вирішено за допомогою розробки чи винаходу. Науковцям має бути вигідно розробляти такі технологічні рішення, щоб потім забезпечити їм охорону, комерціалізацію та трансфер технології. На жаль, в Україні ситуація поки далека від ідеальної картинки інноваційного світу. Українські університети розробляють вражаючі винаходи, але не реєструють їх, не забезпечують правову охорону та захист, відтак, не відбувається комерціалізація. Розробки не мають залишатися в стінах університетів. І ІР офіс працює над цим”, – сказала представниця ІР офісу.

     

     

    Ольга Кронда зазначила про те, що ІP&Innovations Hub розроблено регіональні інноваційні мапи. Одним із ключових проєктів на сьогодні є розвиток регіональних інноваційних хабів:

     

    “У цьому є велика потреба, адже регіонам дуже бракує ІР спільноти та профільної комунікації. Тому ми хочемо об’єднати навколо цих регіональних хабів інтелектуальну та інноваційну спільноту. Найближчим часом буде відкрито такий перший регіональний хаб”, – анонсувала спікерка.

     

    Якими є тенденції вирішення ІР спорів в Україні? Якою є ситуація з призначенням та оцінкою судових експертиз в ІР сфері? Зрештою, якими є світові тенденції застосування інновацій для захисту ІР прав? Про це йшлося під час третьої сесії IPF-2024 за участю заступника директора ІР офісу Владислава Білоцького.

     

    Він розповів про нові технології, які, швидше за все, найближчим часом будуть імплементовані для боротьби з порушеннями прав інтелектуальної власності. За його словами, ці речі будуть відображені також у Національній стратегії розвитку ІР сфери на період до 2030 року, адже прогрес не стоїть на місці, і нові виклики потребують нових рішень.

     

    “Сьогодні деякі новітні технології застосовуються для ефективнішого захисту. Вдалим прикладом є Європейська платформа онлайн-вирішення спорів (ODR), створена Європейською Комісією. Платформа доступна для користувачів з ЄС, Норвегії, Ісландії та Ліхтенштейну. Вона надає можливість вирішити конфлікти безпосередньо з іншою стороною або за допомогою нейтральних третіх осіб, які допомагають вирішувати спори менш витратним і швидшим способом, ніж судове провадження”, – зазначив Владислав Білоцький. Крім того, у світі уже створюються спеціалізовані інтернет-суди для розгляду справ, пов’язаних з інтелектуальною власністю.

     

     

    Окрім того, платформи електронної комерції демонструють власні інструменти для боротьби з підробками та захисту брендів. Найяскравішим прикладом є Amazon, який використовує свою платформу для захисту інтелектуальної власності. Ця платформа називається Amazon Brand Services.

     

    Серед міжнародних інструментів для боротьби з підробками спікер виділив такі:

     

    • Entrupy – технологія автентифікації визначення автентичності матеріалів, зокрема шкіри, тканини, дерева, паперу, металу
    • Certilogo – спеціалізується на аутентифікації брендів та захисті від підробок
    • SnapDragon – для боротьби з онлайн-продажем підробок за допомогою зареєстрованих інтелектуальних прав.

     

    “Також в сфері інтелектуальної власності активно використовуються блокчейн рішення. Наприклад, у своїй роботі блокчейн використовує EUIPO. Деякі країни через блокчейн передають дані зі своїх реєстрів. Блокчейн дозволяє додатково захистити дані”, – зазначив заступник директора ІР офісу.

     

    Владислав Білоцький запевнив, що ІР офіс з часом також планує запроваджувати такі новітні технології для вирішення нагальних питань у сфері інтелектуальної власності.

     

    IPF-2024 організовано 5 червня 2024 року видавництвом “Юридична практика” за підтримки Українського національного офісу інтелектуальної власності та інновацій (ІР офіс). 

     

    Фото: газети “Юридична практика”

     

    Читайте також:

     

    IPF-2024: Реалізація стратегічного бачення розвитку ІР сфери України – це спільне глобальне завдання, – Олена Орлюк

     

    IP LAW TALKS: представники ІР офісу долучилися до дискусії про ІР захист, організованої Радою молодих юристів

    Irena
    Irena
    administrator

    Коментарів немає