Preloader Image
office@nipo.gov.ua
  • Українська
  • English
  • Рішення Генасамблеї: ВОІВ продовжить підтримувати Україну у відновленні та відбудові ІР екосистеми, інноваційного та креативного секторів
    16 Липня 2024 Коментарів немає Олексенко Олексій

    Рішення Генасамблеї: ВОІВ продовжить підтримувати Україну у відновленні та відбудові ІР екосистеми, інноваційного та креативного секторів

     

    У тривалих та виснажливих дискусіях і всупереч значному опору росії та її прибічників Генеральна асамблея Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ) ухвалила рішення про продовження надання допомоги та підтримки інноваційного та креативного секторів та IP системи України.

     

    Пообіднє пленарне засідання 65-ї серії засідань Асамблей держав-членів ВОІВ 15 липня 2024 року було присвячено питанню підтримки України та негативному впливові агресивної війни росії.

     

    Звіт про надання допомоги та підтримки інноваційному і креативному секторам та IP системі України презентували Генеральний директор ВОІВ Дарен Танг та директор Відділу країн з перехідною та розвиненою економікою (TDC) ВОІВ Хабіп Асан. 

     

    Керівництво ВОІВ прозвітувало про заходи підтримки, проєкти розвитку та посилення тісної співпраці як з українськими посадовими особами, так і широким спектром стейкхолдерів національної IP сфери. Також звернули увагу на позитивні результати спільної роботи в межах напрацювання Національної стратегії розвитку IP сфери, National IP&Innovations Hub, проєктів IP Academy та мережі TISC тощо.

     

    “У тісній співпраці з урядом України ВОІВ продовжуватиме ідентифікувати ті сфери, де підтримка є найбільш необхідною, та надавати конкретні переваги інноваторам, творцям та членам ІР спільноти в Україні. Ми також зосередимося на відновленні, щоб інноваційна та креативна екосистеми України були готові підтримати зусилля з відбудови та пожвавлення економіки країни. Я заявляв раніше і повторюю це знову: мир необхідний для процвітання інновацій та творчості. Будемо сподіватися, що мир незабаром повернеться в Україну”, – висловив сподівання Дарен Танг.

     

       

    Дарен Танг і Хабіп Асан

     

    Заява української урядової делегації

     

    Виступаючи із заявою, очільниця українськоо ІР офісу Олена Орлюк від імені всієї національної спільноти інтелектуальної власності та інновацій висловила слова подяки керівництву та Секретаріату ВОІВ та усім державам-членам ВОІВ, які демонструють найкращі приклади солідарності та підтримки України у цей надскладний час російської агресії. Ці зобов’язання держав-членів демонструють світовій ІР спільноті нашу силу перед обличчям найбільших викликів.

     

    “Ми неодноразово заявляли на різних міжнародних майданчиках, як в Організації Об’єднаних Націй, так і в межах ВОІВ: наслідки агресивної війни росії проти України набули глобального масштабу і вже давно вийшли за межі не лише регіонального, а й континентального рівня”, – зазначила Олена Орлюк.

     

    Хоча цьогорічний World IP Day був присвячений Цілям сталого розвитку – проблемам глобальної безпеки, продовольчої, енергетичної, екологічної та навіть ядерної кризи, – агресія російської федерації проти України надала абсолютно нового значення цінностям сталого розвитку.

     

    “Україна – перша країна у світі, яка зібрала докази екоциду. російська агресія підриває нашу колективну боротьбу з кліматичною кризою. Україна страждає від найбільш руйнівної форми російського бачення енергії як зброї. Вони знищили майже всю теплову енергетику України. Це має, зокрема, величезний вплив на спроможність нашого ІР офісу працювати та підтримувати національних стейкхолдерів. Ми вже працюємо на генераторі від 10 до 16 годин на добу”, – констатувала очільниця українського ІР офісу.

     

    Олена Орлюк і Богдан Падучак

     

    Про що ще закликала українська делегація

     

    Очільниця ІР офісу також нагадала про те, як росія вкотре зневажила міжнародними принципами та продемонструвала неповагу до всієї ІР спільноти. На минулому тижні у росії зареєстрували позначення “Мелітопольська черешня”, яка є українським географічним зазначенням з 2020 року.

     

    Від імені української урядової делегація Олена Орлюк звернулася до Міжнародного бюро ВОІВ з проханням вжити всіх необхідних практичних заходів для запобігання зловживанню платформами ВОІВ відповідно до резолюцій ООН щодо територіальної цілісності України.

     

    Вона закликала до єдино можливої ефективної відповіді на брутальні дії росії:

     

    • закрити зовнішній офіс ВОІВ у москві;
    • зупинити фінансування будь-яких проєктів ВОІВ для росії;
    • припинити співпрацю з російськими посадовими особами та тиснути на них, щоб вони негайно припинили використовувати інтелектуальну власність, платформи та ресурси ВОІВ для легітимізації своєї незаконної окупації територій України;
    • продовжити заходи з підтримки та допомоги Україні з постійним моніторингом їх реалізації.

     

    Лише завдяки єдності та мужності перед лицем цієї загрози ми зможемо досягти високих цілей та місії цієї Організації, адже загроза, яку несе російська федерація, вже давно стала глобальною проблемою.

     

    Своїми виступами щодо підтримки України та заходів ВОІВ за презентованим Звітом виступили, зокрема, такі держави-члени:

     

    • Молдова від імені Групи країн Центральної Європи та Балтії (CEBS, до якої входить і Україна),
    • Нідерланди від імені Групи B,
    • Угорщина від імені держав-членів ЄС,
    • а також Велика Британія, США, Португалія, Франція, Японія, Канада, Німеччина, Норвегія, Нідерланди, Польща, Швейцарія, Австралія, Італія, Республіка Корея, Нова Зеландія, Данія, Литва, Албанія, Люксембург, Монако, Латвія, Чехія, Естонія, Австрія, Іспанія, Хорватія, Бельгія, Словенія.

     

       

    Представники Молдови та Нідерландів

     

    Підтримка цивілізованого світу і супротив росії

     

    Делегація Молдови від імені Групи CEBS та делегація Нідерландів від імені Групи B виступили зі Спільною пропозицією до проекту нового рішення щодо допомоги та підтримки сектору інновацій, креативності та ІР системи України (документ A/65/8).

     

    Спільна пропозиція передбачає взяти до відома Звіт про допомогу та підтримку України з огляду на подальший негативний вплив війни, що триває, та звернутися до Міжнародного бюро з проханням:

     

    • продовжити тісну співпрацю з Україною з метою забезпечення постійної підтримки та допомоги авторам, новаторам та членам ІР спільноти, зосереджуючи увагу на пом’якшенні негативних наслідків війни та відновленні інноваційної та креативної екосистеми в Україні, що принесе користь усім зацікавленим сторонам та зміцнить економіку країни;

     

    • надати оновлену оцінку середньо- та довгострокового впливу війни на сектор та екосистему інновацій та креативності в Україні;

     

    • вжити заходів для забезпечення відповідності публікацій на ресурсах і платформах ВОІВ принципам суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів;

     

    • представити звіт про виконання цього рішення та інших відповідних заходів на Генасамблеї ВОІВ у 2025 році й надалі щорічно.

     

    Під час обговорення даного проєкту рішення представники багатьох країн світу висловлювалися на користь підтримки української ІР сфери та підтверджували повну солідарність з українським народом. ІР система України не зломлена, навпаки – вона проявила небачену життєстійкість. Але вона зазнала й продовжує зазнавати великих втрат. Відповідно, делегації заявляли про подальшу підтримку України та ІР сфери, інноваційного та креативного секторів стільки, скільки вони будуть цього потребувати.

     

    При цьому росія виступила з альтернативною пропозицією – Звіт ВОІВ взяти до уваги, але не підтримувати його, змістивши розгляд цього питання на один із робочих комітетів ВОІВ. Цю пропозицію підтримали білорусь та інші прибічники нехтування норм міжнародного права.

     

    Оскільки консенсусу під час неформальних консультацій та обговорень у залі засідань у цьому питанні досягнути не вдалося, ВОІВ втретє вдалася до нетипової практики – голосування, яке завершилося близько опівночі 15 липня 2024 року.

     

    Із цією пропозицією виступила Постійний представник України при відділенні ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві Євгенія Філіпенко. Від імені делегації України вона попросила провести поіменне голосування щодо Спільної пропозиції Групи CEBS та Групи B та поділилася такими застереженнями:

     

    “Держава-агресор не має ні юридичного, ні морального права подавати будь-які пропозиції щодо допомоги та підтримки українського сектору інновацій та креативності, системи інтелектуальної власності, коли вона вже 29 місяців цілеспрямовано та невпинно руйнує його, в тому числі шляхом окупації та експропріації українських активів та інтелектуальної власності”.

     

    За словами Євгенії Філіпенко, єдиною пропозицією цієї делегації, яку Україна може підтримати, є пропозиція негайного, повного та безумовного виведення всіх збройних сил з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів та повернення до поваги до міжнародного права та принципів ВОІВ.

     

    Вона закликала делегатів підтвердити справжню прихильність їхніх країни до ВОІВ та принципів Статуту ООН і міжнародного права, які є фундаментальними не лише для роботи ВОІВ, але й для існування всіх її держав-членів.

     

     

    Результати голосування

     

    За результатами голосування, 64 країни проголосували “за” підтримку Спільної пропозиції Групи CEBS та Групи B, 11 країн проголосували “проти”.

     

    Отже, Генеральна Асамблея висловилася щодо послідовної підтримки України, як це було у 2023 та 2022 роках, та надала практичні інструменти для подальшої протидії легітимізації росією своєї незаконної тимчасової окупації територій України в рамках ВОІВ.

     

    Міжнародне бюро ВОІВ підтвердило свою прихильність тісній співпраці з Україною і намір й надалі надавати всеосяжну підтримку і допомогу інноваційному та творчому сектору і системі інтелектуальної власності України з метою відновлення ІР екосистеми та зміцнення економіки країни.

     

    Вітаючи рішення Генеральної Асамблеї ВОІВ, Євгенія Філіпенко подякувала всім тим делегаціям, які підтримали важливу місію ВОІВ, Статут ООН та жертву російської агресії.

     

    “Сьогодні ми разом підтвердили, що місія ВОІВ важлива для усіх нас”, – резюмувала Постійний представник України при відділенні ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві.

     

    Нагадаємо, що українську делегацію на полях Генасамблеї ВОІВ представляють:

     

    • Віталій Кіндратів, заступник Міністра економіки України;
    • Євгенія Філіпенко, Постійний представник України при відділенні ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві;
    • Раміз Рамазанов, радник економічного відділу Постійного представництва;
    • Олена Орлюк, директорка українського IP офісу;
    • Богдан Падучак, перший заступник директора IP офісу;
    • Владислав Білоцький, заступник директора IP офісу;
    • Інна Дмитренко, начальник відділу співробітництва з національними та міжнародними інституціями у сфері інтелектуальної власності Міністерства економіки України;
    • Андрій Анісімов, радник генерального директора УІІВ.

     

    Євгенія Філіпенко та Олена Орлюк

     

    Делегація від України

     

    Читайте інші новини Генсамблеї ВОІВ:

     

    Країна-терорист не може мати жодних привілеїв від ВОІВ, – Олена Орлюк під час зустрічі з Гендиректором ВОІВ Дареном Тангом

     

    Українська урядова делегація звертається до Генасамблеї ВОІВ через крадіжку росією географічного зазначення “Мелітопольська черешня”

     

    Керівництво українського ІР офісу та Європейського патентного відомства обговорили подальші заходи з підтримки України

     

    Олексенко Олексій
    Олексенко Олексій
    administrator

    Коментарів немає