Preloader Image
office@nipo.gov.ua
  • Українська
  • English
  • Головні підсумки Генасамблеї ВОІВ для України: продовження міжнародної підтримки, засудження рф та залученість до глобальних трендів
    18 Липня 2024 Коментарів немає Олексенко Олексій

    Головні підсумки Генасамблеї ВОІВ для України: продовження міжнародної підтримки, засудження рф та залученість до глобальних трендів

     

    Згадуємо ключові події за участі української делегації у 65-й серії засідань Асамблей держав-членів ВОІВ, яка тривала з 9 по 17 липня 2024 року.

     

    У Женеві (Швейцарія) завершилася 65-та серія засідань Асамблей Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ). Нашу країну на майданчиках міжнародного форуму представляли: Міністерство економіки України, Постійне Представництво України при відділенні ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві та представники Українського національного офісу інтелектуальної власності та інновацій (IP офіс).

     

    Зокрема, до складу делегації увійшли:

     

    • Віталій Кіндратів, заступник Міністра економіки України;

     

    • Євгенія Філіпенко, Постійний представник України при відділенні ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві;

     

    • Раміз Рамазанов, радник економічного відділу Постійного представництва;

     

    • Олена Орлюк, директорка українського IP офісу;

     

    • Богдан Падучак, перший заступник директора IP офісу;

     

    • Владислав Білоцький, заступник директора IP офісу;

     

    • Інна Дмитренко, начальник відділу співробітництва з національними та міжнародними інституціями у сфері інтелектуальної власності Міністерства економіки України;

     

    • Андрій Анісімов, радник генерального директора УІІВ.

     

    Про ключові події у межах Генасамблеї – у нашому підсумковому дайджесті.

     

    Українська та міжнародні делегації виступили із закликом закрити зовнішній офіс ВОІВ у рф

     

    Під час Генасамблеї Україна була змушена реагувати на триваючу неспровоковану та невиправдану агресію росії, яка руйнує нашу країну, підриває основи міжнародного правопорядку, руйнує міжнародну екосистему інтелектуальної власності та кидає виклик основному мандату ВОІВ. Саме на цьому наголосила наша делегація, закликавши закрити зовнішній офіс ВОІВ у москві.

     

     

    Детальніше

     

    Хоча країни-члени ВОІВ поки що не досягли консенсусу ні щодо питання загальної оцінки усіх Зовнішніх офісів ВОІВ, ні щодо конкретного офісу у москві, питання щодо його закриття через агресивну війну росії проти України, фактичну легалізацію порушення прав інтелектуальної власності стейкхолдерів з усього світу в росії та неможливість самого використання результатів діяльності офісу міжнародної організації в країні, ізольованій від світової спільноти власними агресивними діями, стало одним із найбільш нагальних на глобальному порядку денному роботи Організації.

     

     

    Детальніше

     

    Зустріч керівництва IP офісу з Генеральним директором ВОІВ Дареном Тангом

     

    Сторони обговорили тенденції розвитку інфраструктури системи інтелектуальної власності та інноваційного і креативного секторів України попри агресивну війну, яку веде росія. А також те, як працює український ІР офіс в умовах безпекових загроз, постійних кібератак і тривалих відключень електроенергії. Особливо акцентували увагу на тому, що може зробити ВОІВ, аби підтримати інноваційний, творчий потенціал українців, національну ІР систему та Україну загалом.

     

     

    Детальніше

     

    Відбулося обговорення пріоритетних напрямів співпраці з Хабіпом Асаном, Директором Відділу TDC

     

    Під час зустрічі Олена Орлюк наголосила, що жоден сектор економіки, жодна інституція не убезпечені від наслідків війни. Нещодавні трагічні події в лікарні “Охматдит” та по всій території України показали, що росіян не зупинить ніщо, окрім нашої власної сили та підтримки наших партнерів. Тож очільниця українського IP офісу акцентувала на тому, що глибоко цінує надану допомогу і закликала до продовження цієї співпраці задля підтримки інноваторів, винахідників, креаторів, авторів, бізнесу, які працюють в надзвичайно складних реаліях. І її заклик було підтримано керівництвом ВОІВ.

     

     

    Детальніше

     

    Відбулася зустріч керівництва EUIPO та ІР офісу

     

    На зустрічі, зокрема, йшлося про те, якими є пріоритетні напрями співпраці українського ІР офісу з Відомством з інтелектуальної власності Європейського Союзу (EUIPO). А також про те, які проєкти допомоги для українського малого та середнього бізнесу може запропонувати ЄС в контексті інтелектуальної власності та інтеграції на ринку ЄС.

     

     

    Детальніше

     

    Заплановано подальші заходи з підтримки України Європейським патентним відомством

     

    Рух України на шляху до набуття повноправного членства в ЄС означає збереження потужного творчого та технологічного потенціалу нашого народу. Саме тому IP офіс працює над розвитком такої інноваційної інфраструктури, яка підтримуватиме винахідників і творців, сприятиме охороні інтелектуальної власності та підвищуватиме обороноздатність країни. На цьому наголосила Олена Орлюк під час двосторонньої зустрічі з представниками Європейського патентного відомства.

     

     

    Детальніше

     

    INTA готова підтримати ІР систему України та національне відомство в умовах війни, що триває

     

    Такими стали результати зустрічі керівництва ІР офісу і Міжнародної асоціації ТМ. Зокрема, на ній обговорювали, як глобальна спільнота може підтримати український бізнес під час інтеграції з бізнес-середовищем світу в цілому та Європейського Союзу зокрема, а також заходи підтримки та збільшення потенціалу національних експертів ІР сфери.

     

     

    Детальніше

     

    Впровадження міжнародних практик з медіації зміцнить систему захисту ІР прав в Україні 

     

    В Україні спостерігається великий інтерес до використання альтернативних способів вирішення спорів, зокрема медіації, як швидкого, надійного та доступного механізму захисту прав інтелектуальної власності. І цей інтерес зростає. На цьому наголосив Владислав Білоцький під час виступу за пунктом 14 порядку денного “Центр ВОІВ з арбітражу та посередництва, включаючи доменні імена”.

     

     

    Детальніше

     

    Заява щодо міжнародно визнаних кордонів України в усіх контекстах, пов’язаних з ІР, реєстрами ВОІВ та глобальними послугами

     

    Українська делегація виступила з заявою під час розгляду пункту 10 (iii) порядку денного “Постійний комітет з патентного права (SCP)”. Зокрема, підкресливши, що росія продовжує зловживати ресурсами ВОІВ для легітимізації своєї воєнної окупації, зокрема надаючи неправдиву інформацію про адреси заявників з тимчасово окупованих територій України через глобальні сервіси інтелектуальної власності, такі як системи РСТ.

     

     

    Детальніше

     

    IP офіс домовився про поглиблення співпраці з Агентством інтелектуальної власності Молдови (AGEPI)

     

    Зважаючи на активний процес гармонізації національного законодавства у сфері інтелектуальної власності з acquis ЄС в обох країнах, а також беручи до уваги Пакет розширення Європейської Комісії та початок переговорів про вступ України та Республіки Молдова в ЄС, сторони домовилися про поглиблення двостороннього співробітництва уклавши відповідний Меморандум про взаєморозуміння.

     

     

    Детальніше

     

    Україна підтримала ініціативи щодо генеративного штучного інтелекту 

     

    Оскільки ця технологія може змінити існуючі парадигми авторського права, дуже важливо визнати перспективу ще більшого використання генеративного ШІ в різних сферах. Водночас при цьому потрібно розглядати потенційні ризики та можливості для креативних індустрій. На цьому наголосив перший заступник директора українського ІР офісу Богдан Падучак.

     

     

    Детальніше

     

    Порушили питання щодо факту привласнення рф ГЗ “Мелітопольська черешня”

     

    Богдан Падучак під час виступу щодо пункту 12 порядку денного “Мадридська система” на 65-й серії засідань Асамблей держав-членів ВОІВ поінформував присутніх про те, що росія привласнила географічне зазначення “Мелітопольська черешня”, зареєстроване в Україні у 2020 році. Наголосивши, що інтелектуальна власність знову стала заручницею в руках держави-терориста.

     

     

    Детальніше

     

    Висловили готовність долучатися до проєктів ВОІВ, направлених на глобальний розвиток ІР сфери та підтримку IP офісів в умовах кризи

     

    Про це йшлося у виступі першого заступника директора українського ІР офісу Богдана Падучака під час розгляду пункту 10(iv) порядку денного “Звіт про діяльність Комітету з розвитку та інтелектуальної власності (CDIP) та огляд виконання DAR”.

     

     

    Детальніше

     

    ВОІВ прийняла рішення продовжити підтримку України у відновленні та відбудові ІР екосистеми

     

    У тривалих та виснажливих дискусіях і всупереч значному опору росії та її прибічників Генеральна асамблея ухвалила рішення про продовження надання допомоги та підтримки інноваційного та креативного секторів та IP системи України.

     

     

    Детальніше

     

    Посилили співробітництво з ІР офісом Великої Британії

     

    Під час зустрічі з представниками Відомства інтелектуальної власності Великої Британії, керівництво українського ІР офісу закликало до спільної роботи з реалізації прийнятого 65-ю серією Асамблей ВОІВ рішення про продовження підтримки України, зокрема щодо практичного виконання пункту “с)” цього рішення щодо забезпечення дотримання принципів суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України в межах її міжнародного визнаних кордонів у публікаціях на ресурсах та платформах ВОІВ.

     

     

    Детальніше

    Олексенко Олексій
    Олексенко Олексій
    administrator

    Коментарів немає