Preloader Image
office@nipo.gov.ua
  • Українська
  • English
  • Впровадження інновацій через індустріальні парки: підсумки робочої зустрічі у “Кроноспан Рівне”
    12 Вересня 2024 Коментарів немає Олексенко Олексій

    Впровадження інновацій через індустріальні парки: підсумки робочої зустрічі у “Кроноспан Рівне”

     

    Представники Міністерства економіки України та ІР офісу провели робочу зустріч із представниками індустріального парку “Кроноспан Рівне” щодо визначення напрямів співпраці по розвитку інноваційної складової на базі їхнього парку.

     

    У робочій зустрічі зі сторони Міністерства економіки України та IP офісу взяли участь:

     

    • Артур Мележик – начальник управління індустріальних парків та супроводу інвестицій Міністерства економіки України;
    • Ігор Паренчук – заступник директора ІР офісу;
    • Анастасія Ярмолюк – начальник відділу розвитку мережі центрів підтримки технологій та інновацій Департаменту розвитку інновацій ІР офісу;
    • Галина Штогрин – начальник відділу координації грантової діяльності Департаменту розвитку інновацій ІР офісу;
    • Катерина Саділова-Мілашевська – професіонал з інтелектуальної власності ІР офісу.

     

    Індустріальний парк “Кроноспан Рівне” представляли:

     

    • Іван Селехман – Генеральний директор ТОВ “Кроноспан Рівне”;
    • Дмитро Янушевський – менеджер з розвитку індустріального парку;
    • Юрій Дюг – речник ТОВ “Кроноспан Рівне”.

     

     

    З метою ознайомлення з інфраструктурою індустріального парку “Кроноспан Рівне” та його учасників представники та працівники парку провели ознайомчу екскурсію по території, після чого представники обох сторін провели робочу зустріч.

     

    Під час робочої зустрічі Дмитро Янушевський представив презентацію щодо напрямів діяльності, інфраструктури та подальших планів розвитку індустріального парку “Кроноспан Рівне”, деталізувавши можливості та умови для резидентів парку.

     

    Також було розглянуто ряд питань щодо співпраці у сфері інноваційного розвитку індустріальних парків, які мають стати ключовими майданчиками взаємодії між закладами вищої освіти, науковими установами, бізнесом та державою, сприяючи перетворенню наукових досягнень у практичні рішення та комерційно успішні продукти.

     

    Про роль індустріальних парків в економіці

     

    З вітальним словом виступив начальник управління індустріальних парків та супроводу інвестицій Міністерства економіки України Артур Мележик:

     

    Індустріальні парки відіграють ключову роль в індустріалізації економіки та модернізації промисловості, активно впроваджуючи новітні технології. Це стимулює інноваційну діяльність учасників індустріальних парків і сприяє інноваційному розвитку регіонів, залученню інвестицій, створенню робочих місць та забезпеченню збалансованого розвитку на основі ресурсоефективності та міжнародного досвіду”.

     

    Заступник директора IP офісу Ігор Паренчук також зазначив:

     

    National IP&Innovations Hub забезпечує ефективну комунікацію та синергію між усіма суб’єктами інноваційної екосистеми. У співпраці індустріального парку “Кроноспан Рівне” з Міністерством економіки України та УКРНОІВІ ставиться мета створити на базі індустріального парку Innovation Centre, який буде стратегічним інструментом для посилення конкурентних переваг та довгострокового розвитку бізнесу, зокрема шляхом створення дизайн-ательє”.

     

    В свою чергу Генеральний директор ТОВ “Кроноспан Рівне” Іван Селехман підкреслив важливість державної підтримки інноваційного розвитку індустріальних парків та їх учасників, зокрема шляхом оптимізації навчальних програм до сучасних технологічних реалій та залучення студентів профільних технічних закладів до проходження практики та стажування на базі індустріального парку:

     

    “Важливо оптимізувати навчальні програми до сучасних технологічних рішень, до сучасних новітніх пристроїв та механізмів, щоб студенти отримали реальні, або наближені до реальних, практичні навички зі справжнім обладнанням”.

     

    Детальніше про ідею створення Innovation Centre і не тільки

     

    В ході презентації “Розвиток інноваційної складової індустріального парку “Кроноспан Рівне” через призму співпраці з Міністерством економіки України та УКРНОІВІ” начальниця відділу розвитку мережі центрів підтримки технологій та інновацій (TISC) Анастасія Ярмолюк відмітила:

     

    “Наука генерує нові технології, бізнес впроваджує їх комерційно, а держава підтримує та регулює розвиток індустріальних парків. Саме тому важливо залучати заклади вищої освіти до співпраці з індустріальними парками. Пропонується створити Innovation Centre на базі індустріального парку, який сприятиме його інноваційному розвитку, залучаючи студентів та академічні розробки для їхнього впровадження”.

     

    Менеджер з розвитку індустріального парку «Кроноспан Рівне» Дмитро Янушевський та речник ТОВ “Кроноспан Рівне” Юрій Дюг підтримали концепт функціоналу Innovation Centre, зокрема дизайн-ательє, зазначивши, що Innovation Centre на базі індустріального парку може функціонувати як інкубатор підприємництва та нових рішень у сфері виробництва меблів та будівництва. Також він може слугувати платформою для презентації інноваційних продуктів у деревообробній та меблевій сфері, хабом для співпраці з провідними меблевими компаніями на кшталт IKEA, JYSK, XXXLuts, “ВіЯр” тощо.

     

    Начальниця відділу координації грантової діяльності Департаменту розвитку інновацій ІР офісу Галина Штогрин та професіонал з інтелектуальної власності ІР офісу Катерина Саділова-Мілашевська відмітили, що ключову роль в управлінні індустріальним парком відіграє керуюча компанія, інформуючи інвесторів і залучаючи їх до інвестування в стартапи. Бо саме вона передусім зацікавлена у впровадженні інновацій, створенні інкубаторів, розвитку кластерів та залученні нових учасників. Засновник же виступає інвестором, що вкладає кошти в стартапи, які згодом стають резидентами індустріального парку. Це забезпечує прибуток через оренду, постачання сировини та інші бізнес-послуги.

     

    За результатами робочої зустрічі між Міністерством економіки України, IP офісом та індустріальним парком “Кроноспан Рівне” визначено основні напрямки для розвитку інноваційної діяльності парку. Основна метастворення інноваційного центру для впровадження новітніх технологій та підтримки інноваційного розвитку. Обговорено також питання щодо інтеграції закладів освіти та залучення студентів до практичної роботи.

     

    Читайте також:

     

    Виклики майбутнього для інновацій: у Києві відбулась INSCIENCE Conference 2024 за участі IP офісу

     

    Ідеї, які приносять гроші: IP офіс спільно з колегами із США запустили пілотну програму для українських університетів

    Олексенко Олексій
    Олексенко Олексій
    administrator

    Коментарів немає