Preloader Image
office@nipo.gov.ua
  • Українська
  • English
  • Авторське право – інструмент заохочення творчості та інновацій, а не бар’єр для доступу до наукових досягнень, – Олена Орлюк на OSIU2023 
    02 Листопада 2023 Коментарів немає Irena

    Авторське право – інструмент заохочення творчості та інновацій, а не бар’єр для доступу до наукових досягнень, – Олена Орлюк на OSIU2023 

     

    Підхід до авторського права у контексті розвитку відкритої науки та доступу до наукової інформації має бути збалансованим і стимулювати креативну та інноваційну діяльність. На цьому наголосила директорка українського ІР офісу Олена Орлюк під час свого виступу на ІІ Міжнародній конференції “Відкрита наука та інновації в Україні” (OSIU2023).

     

    OSIU2023 — це форум, призначений для презентації та обговорення ідей, пов’язаних з фундаментальними або конкретними аспектами відкритої науки та інновацій. Цьогоріч захід організувала Державна науково-технічна бібліотека України (ДНТБ) у співпраці з Лейбніцьким інформаційним центром науки і технологій та університетською бібліотекою (TIB).

     

    Олена Орлюк виступила з темою “Авторське право і відкрита наука: пошук балансу інтересів правовласників і суспільства”, підкресливши:

     

    “Авторське право має бути інструментом для заохочення творчості та інновацій, а не бар’єром для доступу до знань і наукових досягнень. Ми повинні шукати рішення, які сприяють розвитку відкритої науки та забезпечують інтереси і права всіх сторін”.

     

    На конференції були визначені найважливіші завдання у сфері відкритої науки:

     

    • безперебійний доступ до науково-дослідницької інфраструктури, результатів наукової діяльності;
    • необхідність реформування системи оцінки наукових досліджень;
    • пришвидшення інтеграції української науки до Європейського дослідницького простору.

     

    Також на конференції обговорили широке коло питань щодо формування наукових інфраструктур, надання послуг для практичної реалізації досягнень науки та інновацій, впливу людського фактора на забезпечення довгострокового розвитку політики відкритого доступу.

     

    Довідково:

     

    Аудиторія ІІ Міжнародній конференції “Відкрита наука та інновації в Україні” — науковці, керівники та співробітники наукових установ, менеджери інституційних репозитаріїв, керівники та виконавці науково-дослідних тем, спеціалісти у галузі ІТ-технологій, видавці наукових журналів, розробники науково-інформаційних платформ та систем, аспіранти та молоді вчені, проектні менеджери, керівники бізнесу, співорганізатори стартапів, члени бібліотечних асоціацій та науковці.

     

    Читайте також:

     

    Економіка безбарʼєрності: IP офіс долучився до проєкту Capable Ukraine

     

    Q&А sessions: PRO експертизу об’єктів промислової власності

    Irena
    Irena
    administrator

    Коментарів немає