Preloader Image
office@nipo.gov.ua
  • Українська
  • English
  • “Суспільству необхідно усвідомити негативні наслідки споживання підробок”, – Олена Орлюк під час заходу “Українці проти контрафакту” (відео)
    07 Червня 2024 Коментарів немає Irena

    “Суспільству необхідно усвідомити негативні наслідки споживання підробок”, – Олена Орлюк під час заходу “Українці проти контрафакту” (відео)

     

    ІР офіс спільно з Українським альянсом по боротьбі з підробками та піратством (UAACP) провели спеціалізований захід для викладачів Державного торговельно-економічного університету (ДТЕУ), присвячений Всесвітньому дню боротьби з підробками, в межах національної просвітницької кампанії “Дні боротьби з підробками та піратством в Україні”.

     

    Спеціалізований захід для викладачів направлений на просвіту щодо IP прав, оскільки захищені і зареєстровані об’єкти інтелектуальної власності забезпечують ринкову конкурентоздатність товарів і послуг їх правовласників та капіталізацію бізнесу в цілому, є запорукою успішного економічного розвитку нашої держави.

     

    Боротьба з контрафактом – це не лише питання поваги до прав інтелектуальної власності і свідомої позиції споживачів, але й протидія фінансуванню організованої злочинності за мовчазної згоди суспільства.

     

    Модератором заходу виступила Анна Гуржій, доцент кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права ДТЕУ.

     

    Анна Гуржій

     

    Зі вступною промовою до учасників заходу звернулася директорка українського IP офісу Олена Орлюк:

     

    “Один із напрямів роботи українського IP офісу – це просвітництво, спрямоване на дуже широке коло цільової аудиторії. Звісно, ми, як країна, зацікавлені у тому, аби мати багато кваліфікованих фахівців у сфері інтелектуальної власності, однак не менше зацікавлені у тому, щоб суспільство розуміло, чому інтелектуальну власність треба поважати. Саме тому активно працюємо з університетами: студенти, які незабаром будуть виходити на професійні ринки, мають розуміти, чому порушення IP прав – це неправильно. А також розуміти, які негативні наслідки можуть тягнути за собою придбання контрафактних товарів чи споживання піратської продукції”.

     

    Олена Орлюк

     

    Відео спеціалізованого заходу “Українці проти контрафакту” дивіться на ютуб-каналі IP офісу:

     

     

    Очільниця IP офісу переконана у тому, що суспільству необхідно усвідомити можливі негативні наслідки та розвивати культуру розпізнавання підробок:

     

    “Якщо ми прагнемо будувати країну, яка мріє після війни йти інноваційним шляхом розвитку, то маємо забезпечити високий рівень поваги, охорони і захисту прав інтелектуальної власності. Україна може бути привабливою в очах іноземних інвесторів та національних бізнесів тоді, коли забезпечить дотримання IP прав – і через призму високого рівня охорони, і через ефективні процедури захисту. Задля побудови суспільства, яке поважає свободи, зокрема свободу творчості та її результатів, ми маємо вкладати сили у просвітницькі кампанії та максимально популяризувати знання”.

     

    Вітаючи учасників, Наталія Притульська, перший проректор з науково-педагогічної роботи ДТЕУ, наголосила на важливості таких просвітницьких заходів:

     

    “Для студентів, викладачів та тих, хто оперує поняттями інтелектуальної власності, дуже важливо мати здорове середовище. Як університет ми продукуємо велику кількість різних об’єктів інтелектуальної власності, тому нам важливо знати як розвивається IP сфера, особливо в контексті того, як міжнародна спільнота прискіпливо ставиться до дотримання норм у цій галузі та збереження традицій правозастосування”.

     

    Наталія Притульська

     

    До присутніх також звернувся директор Українського альянсу по боротьбі з підробками та піратством (UAACP) Олександр Пахаренко, який акцентував на важливості підвищення обізнаності всіх членів суспільства щодо масштабів проблеми:

     

    “Підробки існують в усіх галузях промисловості і стосуються всіх об’єктів прав інтелектуальної власності. Підвищення рівня обізнаності споживачів щодо масштабів проблеми виробництва та продажу контрафактних та піратських товарів є одним із ефективних шляхів боротьби із цією злочинною загрозою, тому що боротьба не може бути ефективною без широкої підтримки суспільством”, – зауважив спікер.

     

    Олександр Пахаренко

     

    Головний меседж UAACP такий: український споживач повинен усвідомити, що, купуючи контрафактний товар, можна не тільки нашкодити своєму здоров’ю, а й своїми діями підтримати тіньовий бізнес і організовану злочинність. А від цього страждає економіка нашої країни, безпека, екологія та благополуччя кожного з нас. Головне завдання – виховати в суспільстві нульову толерантність до придбання підробок і в результаті змінити свідомість споживачів на користь оригінальних товарів.

     

    “Час змін настав: кожен з нас має займати активну позицію у боротьбі з підробками. Свідома відмова від купівлі контрафактних товарів починається із себе. “Поважай себе – купуй оригінал!” – це гасло повинно стати в ці безпрецедентні кризові часи єдино можливим вибором кожного українця”, – закликав Олександр Пахаренко.

     

    Колегу підтримала Вероніка Березанська, координатор з підтримки громадських проєктів UAACP, яка серед іншого наголосила, що лише спільними зусиллями митних, правоохоронних, експертних, судових органів, правовласників, усіх зацікавлених осіб можна запобігти ще більшому розповсюдженню злочинної загрози, якою є виробництво і продаж контрафактної продукції.

     

    “Це треба робити за рахунок: припинення незаконних виробництв; відслідковування «ланцюгів поставок» і призупинення контрафактної продукції на митному кордоні; удосконалення системи судового переслідування та ліквідації незаконних мереж і підвищення рівня обізнаності споживачів щодо масштабів проблеми виробництва й продажу контрафактних товарів”, – акцентувала Березанська.

     

    Саме на останньому способі боротьби із контрафактом і була зосереджена презентація представниці UAACP, з якою можна ознайомитись за посиланням:

     

     

    З презентацією на тему “Світова система охорони прав інтелектуальної власності. Роль ІР офісу в системі охорони інтелектуальної власності” виступила Олександра Косенко, керівниця Центру спостереження за порушеннями прав інтелектуальної власності (IPR) ІР офісу.

     

    Вона розповіла про те, яку роль у захисті IP прав відіграють ВОІВ, Європейське патентне відомство, EUIPO та інші національні і регіональні відомства.

     

    Детальніше із презентацією можна ознайомитись за посиланням:

     

     

    Також Олександра Косенко закликала усіх бажаючих долучитись до анонімного опитування “Дослідження думки громадськості щодо обізнаності з правами та об’єктами інтелектуальної власності та придбання контрафактних товарів” за посиланням.

     

    “Це дослідження проводиться протягом усього 2024 року і на основі отриманих даних будуть зроблені висновки щодо аспектів споживання підробок українцями та напрацьовані практичні рекомендації щодо боротьби із контрафактом”, – зазначила очільниця Центру спостереження IPR.

     

    Щоб обрати належну стратегію охорони творчих результатів, потрібно правильно ідентифікувати, які саме об’єкти права інтелектуальної власності створено. На цьому наголосила Вікторія Дмитренко, представниця National IP& Innovations Hub ІР офісу, у своїй доповіді “Огляд об’єктів права інтелектуальної власності: коротко про головне”:

     

    “Творчі результати — це те, що ми весь час створюємо, зокрема й студенти, викладачі закладів вищої освіти. Розуміння, що наші результати матимуть надійну правову охорону сприятиме подальшій творчості, що позитивно впливатиме на розвиток економіки. Тому, перш за все, ми маємо розуміти, що створюємо і як це можна охороняти, щоб мінімізувати порушення наших прав та законних інтересів недобросовісними особами”.

     

    Також Вікторія Дмитренко розповіла про:

     

    • формування культури поваги до інтелектуальної власності (зокрема й потребу відновлення в ЗВО обовʼязкового компонента з інтелектуальної власності за всіма спеціальностями);
    • класифікацію обʼєктів інтелектуальної власності, їх ідентифікацію та правову охорону;
    • комплексну охорону результатів інтелектуальної, творчої діяльності;
    • субʼєктів права інтелектуальної власності та зміст їх прав;
    • охорону обʼєктів авторського права у закладах вищої освіти.

     

    З детальною презентацією “Огляд об’єктів права інтелектуальної власності: коротко про головне“ можна ознайомитись за посиланням:

     

     

    Довідково:

     

    Світова спільнота відзначала “Всесвітній день боротьби з підробками”, започаткований у 1999 році Всесвітньою групою з боротьби з підробками (GACG Network), 5 червня.

     

    Україна долучилася до цього просвітницького руху у 2012 році, запустивши за ініціативи Українського альянсу по боротьбі з підробками та піратством та за підтримки державних органів та організацій системи інтелектуальної власності безстрокову національну просвітницьку кампанію “Дні боротьби з підробками та піратством в Україні”.

     

    Читайте також:

     

    Моніторинг порушень і боротьба з контрафактом: День IP захисту під час IP Week (відео)

     

    Як захистити українську книгу: в межах IP Week відбувся круглий стіл щодо контрафакту у книговидавництві (відео)

     

    Держмитслужба та ІР офіс об’єднують зусилля задля посилення боротьби з контрафактом

    Irena
    Irena
    administrator

    Коментарів немає