Preloader Image
office@nipo.gov.ua
  • Українська
  • English
  • Обмін досвідом та адаптація української ІР сфери до ринку ЄС: відбулася зустріч керівництва EUIPO та ІР офісу
    10 Липня 2024 Коментарів немає Irena

    Обмін досвідом та адаптація української ІР сфери до ринку ЄС: відбулася зустріч керівництва EUIPO та ІР офісу

     

    Якими є пріоритетні напрями співпраці українського ІР офісу з Відомством з інтелектуальної власності Європейського Союзу (EUIPO)? Які проєкти допомоги для українського малого та середнього бізнесу може запропонувати ЄС в контексті інтелектуальної власності та інтеграції на ринку ЄС?

     

    Ці та інші питання обговорили під час двосторонньої зустрічі керівництво українського ІР офісу та EUIPO. Зустріч відбулася на полях Генеральної Асамблеї Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ), що проходить цими днями в Женеві (Швейцарія).

     

    EUIPO представили:

     

    • Жоао Неграу, виконавчий директор;
    • Сандріс Лагановскіс, директор департаменту інституційного співробітництва (ICD);
    • Антоніо Беренґе, заступник директора Сектору міжнародного співробітництва (CPD);
    • Александра Майр, в.о. начальника CPD;
    • Жаклін Вінкельмолен, керівник команди CPD.

     

    Український ІР офіс представили:

     

    • Олена Орлюк, директорка;
    • Богдан Падучак, перший заступник директора;
    • Владислав Білоцький, заступник директора.

     

       

     

    Очільниця українського ІР офісу Олена Орлюк висловила слова подяки за цю зустріч та за підтримку, яку EUIPO надає Україні, національному інноваційному розвитку, розвитку сфери інтелектуальної власності, а особливо подякувала за допомогу у процесі інтеграції України до ЄС.

     

    Вона акцентувала увагу на негативних наслідках російської агресії на економіку України та розповіла про роботу національного відомства в умовах безпекових ризиків та перебоїв з електроенергією. Також зазначила про те, що попри усі ці виклики, показники надходжень заявок на всі об’єкти інтелектуальної власності поступово наближаються до показників до повномасштабного вторгнення, а за деякими об’єктами – і до пандемії ковіду.

     

    “Торік ми знизили збір за подання заявок онлайн. Це підтримка нашого бізнесу і показник розвитку наших ІТ-систем. Але в контексті ІТ-інфраструктури нам ще багато чого треба зробити”, – зазначила Олена Орлюк, додавши, що одним із пріоритетних напрямів двостороннього співробітництва з EUIPO може стати підтримка ІТ-інфраструктури, обмін досвідом щодо електронних послуг, програмного забезпечення, а також інтеграція даних.

     

    “Це допоможе впровадити стандарти ЄС у нашій експертизі”, – переконана очільниця IP офісу.

     

    Також Олена Орлюк подякувала Жоао Неграу за підтримку, яка надається в рамках EU4IP – проєкту, який фінансується ЄС для зміцнення прав інтелектуальної власності в ряді країн, що кандидувалися до ЄС, і який реалізується у співпраці між EUIPO та національними відомствами інтелектуальної власності, включаючи УКРНОІВІ (український IP офіс).

     

    Жоао Неграу та Олена Орлюк

     

    “Проєкт EU4IP є однією з визначальних платформ, яка допомагатиме українській сфері інтелектуальної власності адаптуватися до ринку ЄС. Крім того, ми розглядаємо цю ініціативу як платформу для імплементації рекомендацій ЄС”, – зазначила очільниця ІР офісу. Вона сподівається, що цей проєкт виведе співробітництво з EUIPO на новий рівень за різними аспектами діяльності.

     

    “Ми вітаємо схвалення комплексного першого та загального Робочих планів проєкту EU4IP. Масштаби їх реалізації є дуже амбітними, але ми вважаємо їх здійсненими попри поточні виклики, зумовлені агресивною війною росії проти України”, – додав перший заступник директора Богдан Падучак.

     

    Він також розповів про останні оновлення підзаконних актів, які запроваджують європейські стандарти та підходи в національне правове поле. Зокрема, у травні цього року набрав чинності наказ Міністерства економіки України “Про затвердження Правил складання і подання заявки на промисловий зразок та проведення експертизи заявки на промисловий зразок і міжнародної реєстрації промислового зразка”. На стадії прийняття перебувають правила щодо торговельних марок.

     

    Заступник директора IP офісу Владислав Білоцький поінформував європейських колег про те, що в червні 2024 року було відновлено роботу двох колегіальних органів – Апеляційної палати Національного органу інтелектуальної власності та Комісії “Україна”. Також він розповів про останні досягнення National IP&Innovations Hub, Центру медіації та посередництва та Центру спостереження з питань порушень прав інтелектуальної власності.

     

    Під час зустрічі сторони також обговорили:

     

    • практичні кроки реалізації проєкту EU4IP,
    • навчальні візити,
    • можливості впровадження Порталу захисту прав інтелектуальної власності (IPEP) в Україні,
    • співпрацю щодо ініціатив у сфері блокчейну та підтримки ІТ-інфраструктури,
    • співпрацю Центру спостереження IPR, який функціонує на базі українського ІР офісу, з Європейською обсерваторією з питань порушень прав інтелектуальної власності, інші питання.

     

     

    Photo: EUIPO/Alexander Petrenko

     

    Читайте також:

     

    Генеральна Асамблея ВОІВ: українська делегація обговорила пріоритетні напрями співпраці з Хабіпом Асаном, Директором Відділу TDC

     

    У Женеві стартувала 65-та серія засідань Асамблей держав-членів ВОІВ: українська делегація виступила із закликом закрити зовнішній офіс ВОІВ у рф

     

    Боротьба з російською дезінформацією на полях Асамблей держав-членів ВОІВ

     

    Irena
    Irena
    administrator

    Коментарів немає