Preloader Image
office@nipo.gov.ua
  • Українська
  • English
  • Посилення інноваційного потенціалу Львівщини: IP офіс провів низку зустрічей в університетах і обладміністрації
    27 Вересня 2024 Коментарів немає Олексенко Олексій

    Посилення інноваційного потенціалу Львівщини: IP офіс провів низку зустрічей в університетах і обладміністрації

     

    Для стимулювання розвитку інноваційного середовища у межах роботи National IP&Innovations Hub та реалізації міжнародного проєкту TISC в Україні ІР офіс провів низку зустрічей у Львові: з представниками НУ “Львівська політехніка”, ЛНУ ім. Івана Франка та Львівської ОВА.

     

    Національний університет “Львівська політехніка”

     

    Про нові шляхи ефективної співпраці між вишами та бізнесом для розвитку академічних стартапів говорили під час заходів у НУ “Львівська політехніка”, на базі якого відкрито TISC. Спільні наміри зафіксували в оновленому меморандумі про співпробтництво та організували воркшоп “Місце інтелектуальної власності в інноваційних проєктах”.

     

    Спікерами виступили представники IP офісу:

     

    • Ігор Паренчук – заступник директора;
    • Анастасія Ярмолюк – начальниця відділу розвитку мережі центрів підтримки технологій та інновацій (TISC) департаменту розвитку інновацій;
    • Юліана Зух-Кіпріянова – професіонал з інноваційної діяльності відділу розвитку мережі центрів підтримки та інновацій департаменту розвитку інновацій.

     

    Зліва направо: Ігор Паренчук, Анастасія Ярмолюк і Юліана Зух-Кіпріянова.

     

    Під час заходу Анастасія Ярмолюк наголосила на важливості інноваційної екосистеми для вишів:

     

    Інтеграція інноваційних практик у академічне середовище є не просто бажаною, а критично необхідною для створення стійкої екосистеми. Ми прагнемо не лише стимулювати появу нових ідей, але й забезпечити їх ефективну комерціалізацію та захист на глобальному ринку. Це вимагає комплексного підходу, який включає розвиток інноваційної інфраструктури, навчання, менторську та експертну підтримку та створення ефективних механізмів трансферу технологій.

     

    Наша мета – сприяти здатності університетів генерувати проривні рішення та конкурувати на світовому рівні. Інноваційна продукція, створена стартапами на базі ЗВО, має потенціал стати рушійною силою для модернізації виробничих процесів та впровадження новітніх технологій у різних секторах економіки”.

     

       

     

    Львівський національний університет імені Івана Франка

     

    У Львівському національному університеті імені Івана Франка відкрили центр TISC. Цей крок матиме позитивний вплив на розвиток інноваційної екосистеми регіону та сприятиме ефективній охороні та комерціалізації академічних стартапів.

     

     

    В університеті представники IP офісу також провели воркшоп щодо розвитку стартап-руху.

     

       

     

    Юліана Зух-Кіпріянова, професіонал з інноваційної діяльності відділу розвитку мережі TISC департаменту розвитку інновацій, розповіла про інструменти та сервіси, які надає ІР офіс:

     

    На сучасному етапі розвитку сфери захисту прав інтелектуальної власності в Україні спостерігається значна активізація інноваційних проєктів та ініціатив. Зокрема, на базі IP офісу успішно функціонують такі стратегічно важливі структури, як Центр медіації та посередництва, а також Центр спостереження з питань порушень прав інтелектуальної власності. Варто відзначити відновлення діяльності Апеляційної палати, що є ключовим елементом у системі захисту прав інтелектуальної власності.


    Крім того, Україна зробила вагомий крок у напрямі міжнародної співпраці, приєднавшись до глобальної ініціативи Всесвітньої організації інтелектуальної власності щодо оповіщення – WIPO ALERT.


    Цей комплексний підхід демонструє послідовність України у зміцненні системи охорони та захисту прав інтелектуальної власності, що відповідає міжнародним стандартам та сприяє розвитку інноваційної економіки”.

     

    Львівська обласна державна адміністрація

     

    Підтримку та супровід з питань інтелектуальної власності та інновацій, співпрацю між різними елементами інноваційної інфраструктури, зокрема TISCs, стартап-школами, індустріальними парками, обговорювали під час зустрічі з представниками Львівської обласної військової адміністрації.

     

     

    На важливості співпраці з місцевою владою наголосив заступник директора ІР офісу Ігор Паренчук:

     

    Співпраця IP офісу з ОВА та закладами професійно-технічної освіти та університетами є не лише інструментом для економічного зростання, але й ключовим фактором для забезпечення довгострокової конкурентоспроможності країни на світовій арені. Тому ми розглядаємо розвиток і технологічне підсилення закладів професійно-технічної освіти та університетів як стратегічно важливе завдання. Підтримка їхніх інноваційних проєктів, включаючи наукові стартапи, стимулює створення нових продуктів і послуг, сприяє розвитку стартап-руху та загалом стимулює підприємницьку активність. Така модель дозволить перетворити інноваційні розробки на реальні економічні результати, тим самим підвищуючи продуктивність та конкурентоздатність різних галузей економіки”.

     

    Читайте також:

     

    В Україні вперше зареєстровано авторське право на твори, до яких включені зображення, згенеровані ШІ

     

    Як винахідникам комерціалізувати інтелектуальну власність: стартував тренінговий курс Lab2Market UA 2.0

    Олексенко Олексій
    Олексенко Олексій
    administrator

    Коментарів немає