Preloader Image
office@nipo.gov.ua
  • Українська
  • English
  • Співпраця з правоохоронними органами та підвищення культури ІВ, – Олена Орлюк про роль IP офісу у боротьбі з фальсифікатом у сфері охорони здоровʼя
    14 Вересня 2023 Коментарів немає Irena

    Співпраця з правоохоронними органами та підвищення культури ІВ, – Олена Орлюк про роль IP офісу у боротьбі з фальсифікатом у сфері охорони здоровʼя

     

    IP офіс готовий поглиблено співпрацювати з правоохоронними органами для захисту прав інтелектуальної власності у сфері охорони здоровʼя. Йдеться про тренінгові і навчальні програми, надання майданчиків для комунікації та проведення просвітницьких заходів. Про це заявила директорка ІР офісу Олена Орлюк під час круглого столу, присвяченого боротьбі з фальсифікованою та контрафактною продукцією у сфері охорони здоров’я. Захід організовувала Американська торговельна палата (ACC) в Україні.

     

    “ІР офіс готовий розробити спеціальні програми для поглиблення знань працівників правоохоронних органів стосовно порушення прав інтелектуальної власності. Це допоможе у складанні процесуальних документів та підвищить ефективність роботи правоохоронців у боротьбі з фальсифікатом у сфері охорони здоров’я.

     

    Крім того, ми працюємо над новими методиками для проведення експертиз об’єктів інтелектуальної власності, що стосуються лікарських засобів, медичних виробів, які враховують міжнародний досвід та компетенції експертного корпусу ІР офісу у проведенні експертизи заявок на винаходи та корисні моделі, торговельні марки тощо.

     

    Ми підтримуємо ідею, що методики проведення експертизи в ІР офісі мають лежати в основі методик проведення судової експертизи об’єктів права інтелектуальної власності. Також ІР офіс активно працює над тим, щоби повага до інтелектуальної власності стала частиною культури наших громадян, а ефективний захист ІР прав був складовою державної політики України”, – наголосила Олена Орлюк.

     

    До круглого столу були залучені:

     

     

    У зустрічі також взяв участь Доріан Мазуркевич, Аташе з питань інтелектуальної власності Посольства США в Україні та представники The US Food and Drug Administration, Office of Criminal Investigations (FDA-OCI), пацієнтських організацій.

     

    Також очільниця ІР офісу підтвердила готовність зробити аналітичне дослідження щодо порушення прав ІВ у галузі охорони здоровʼя та опрацювати його у межах Центру спостереження з питань порушення прав інтелектуальної власності.

     

    “Ми створили на базі ІР офісу Центр спостереження IPR. Це базовий майданчик для збору та аналізу інформації. І тема боротьби з фальсифікатами та контрафактом, контрабандою у сфері охорони здоровʼя може стати першим успішним кейсом, який ми готові з партнерами дуже швидко опрацювати і подати як аналітичний звіт щодо порушень прав інтелектуальної власності, враховуючи наявні у нас статистичні дані”, – зазначила керівниця ІР офісу. 

     

     

    Довідково:

     

    Мета круглого столу — обговорити з бізнес-спільнотою розслідування у сфері фальсифікації та контрафакту, контрабанди лікарських засобів та пошуку потенційних шляхів боротьби з фальсифікованою та контрафактною продукцією, а також контрабандою у фармацевтичній сфері.

     

    Зокрема, також обговорили:

     

    • пріоритети та особливості розслідування справ з елементами порушення прав інтелектуальної власності щодо лікарських засобів: підходи та статистика;
    • потреби змін до законодавства для встановлення відповідальності за злочини, пов’язані з загрозою здоров’ю населення через незаконний імпорту, обіг та експорт лікарських засобів та медичних виробів;
    • проблемні аспекти щодо захисту потерпілих при розслідуванні справ з елементами порушення прав ІВ щодо медичної продукції;
    • шляхи запобігання вчиненню злочинів у сфері порушення прав інтелектуальної власності щодо медичної продукції;
    • статистику митних органів для оцінки тенденцій та динаміки вилучення контрафактної медичної продукції;
    • подальшу співпрацю в контексті проведення навчальних семінарів, тренінгів для правоохоронних органів, залучених до розслідування справ з елементами порушення ІВ, від експертів компаній-членів Палати щодо питань захисту прав ІВ та ІР офісу.

     

    Круглий стіл відбувся 13 вересня 2023 року у змішаному форматі.

     

    Фото: АСС

     

    Читайте також:

     

    IP офіс поглиблює співпрацю з USPTO

     

    ІР офісом затверджені документи з медіації

    Irena
    Irena
    administrator

    Коментарів немає