Preloader Image
office@nipo.gov.ua
  • Українська
  • English
  • Зустріч керівництва ІР офісу з представниками Американської торговельної палати: обговорили нові ІР інструменти, які можуть бути цікаві для бізнесу
    26 Липня 2024 Коментарів немає Олексенко Олексій

    Зустріч керівництва ІР офісу з представниками Американської торговельної палати: обговорили нові ІР інструменти, які можуть бути цікаві для бізнесу

     

    Які нові інструменти інтелектуальної власності можуть бути цікавими для бізнесу? Як сучасні виклики ІР сфери здатні змінити бізнес-ландшафт? Та як бізнес-асоціації можуть долучитися до підвищення правової культури інтелектуальної власності в Україні?

     

    Про це йшлося під час зустрічі очільниці ІР офісу Олени Орлюк та заступниці директора ІР офісу Любові Майданик з представниками Комітету з питань медіа та комунікацій Американської торговельної палати в Україні (American Chamber of Commerce in Ukraine), яка відбулася днями в онлайн-форматі.

     

    Олена Орлюк розповіла про поточну роботу ІР офісу та його нові проєкти, акцентувавши на тому, що національне відомство докладає великих зусиль для підвищення якості експертизи та скорочення строків розгляду заявок з усіх об’єктів інтелектуальної власності.

     

    Вона зауважила, що IP офіс веде активну комунікаційну роботу з науковцями, креаторами, інноваторами, бізнесом для того, щоб творці та винахідники не лише забезпечували охорону своїм розробкам, а й комерціалізували їх.

     

    “Завдяки активній роботі з креативними секторами економіки та інноваторами, завдяки розбудові інноваційної інфраструктури в Україні у 2023 році зросла кількість заявок на усі об’єкти інтелектуальної власності. У 2024 році позитивна динаміка продовжується. Ми ще не вийшли з усіх ІР об’єктів на показники до повномасштабного російського вторгнення – але це лише питання часу. Ми над цим працюємо і вас закликаємо заохочувати реєструвати інтелектуальну власність”, – зазначила Олена Орлюк.

     

    Також під час зустрічі обговорили нові інструменти захисту прав інтелектуальної власності. Керівництво ІР офісу зауважило, що:

     

    • в Україні відновила роботу Апеляційна палата Національного органу інтелектуальної власності, яка забезпечує адміністративний механізм захисту,

     

    • на базі ІР офісу функціонує Центр з медіації і посередництва,

     

    • впроваджено роботу Центру спостереження з питань порушень прав інтелектуальної власності, мета якого – об’єднати на своїй платформі представників правоохоронних та митних органів, правовласників для розробки ефективних механізмів боротьби з піратством та контрафактом, зокрема в інтернеті,

     

    • над розвитком інноваційної екосистеми в Україні працює National IP&Innovations Hub,

     

    • днями відбулося перше засідання оновленого складу Комісії “Україна”, яка розглядає клопотання про надання дозволу на використання в торговельній марці національних символів – офіційної назви та міжнародного літерного коду держави Україна та/або на включення до зображення торговельної марки імітації малого Державного Герба України.

     

    Також Олена Орлюк розповіла про міжнародну співпрацю та останні досягнення України на полях цьогорічної Генеральної Асамблеї Всесвітньої організації інтелектуальної власності. 15 липня 2024 року Генасамблея проголосувала за продовження підтримки України у відновленні та відбудові ІР екосистеми, інноваційного та креативного секторів.

     

    Окрім того, під час зустрічі йшлося про звіт USTR 2024, в якому відзначено зусилля України у захисті інтелектуальної власності попри війну.

     

    “І хоча через повномасштабне вторгнення рф в Україну огляд і оцінювання ситуації в нашій державі призупинено, USTR відзначив прогрес у міжнародній співпраці в IP сфері, зокрема в межах засідань Українсько-американської ради з торгівлі та інвестицій. ІР офіс готовий й надалі підтримувати комунікацію з американськими інституціями та партнерами для того, щоб напрацьовувати ефективні механізми для подолання наявних проблем та для розвитку міцного IP середовища”, – запевнила очільниця ІР офісу.

     

    Детальніше про порядок формування та ведення національного переліку вебсайтів, що викликають занепокоєння щодо дотримання прав інтелектуальної власності – WIPO ALERT, – розповіла Любов Майданик:
    “Україна долучилася до низки держав, які наповнюють платформу WIPO ALERT для протидії розміщенню реклами на піратських вебсайтах, для яких прибутки з реклами є важливим джерелом доходів. Механізм WIPO ALERT в Україні реалізується ІР офісом та Міністерством економіки України”. 

     

    Також Любов Майданик розповіла про ініціативи, до яких долучаються представники ІР офісу щодо роз’яснення правових викликів штучного інтелекту для креативних індустрій. Зокрема, команда долучилася до розробки рекомендацій з дотримання прав автора при використанні генеративного штучного інтелекту.

     

    Вона закликала правовласників активніше захищати права інтелектуальної власності:

     

    “В силу приватноправової природи цих відносин держава сама не може ініціювати процес захисту ваших прав”, – нагадала Любов Майданик.

     

    Читайте також:

     

    Захист прав інтелектуальної власності в інтернеті: IP офіс починає співпрацю з OLX.UA

     

    Держмитслужба та ІР офіс об’єднують зусилля задля посилення боротьби з контрафактом

     

    IP офіс і Бюро економічної безпеки поглиблюють співпрацю 

    Олексенко Олексій
    Олексенко Олексій
    administrator

    Коментарів немає